zondag 27 oktober 2013

Lenzen

Ik, VL, draag sinds mijn 18e een bril. Ik ben toen begonnen met autorijlessen en kwam er al snel achter dat het wel handig was om even langs de opticien te gaan. Op zich niet heel ernstig, rechts -1 en links -2,50. De eerste jaren heb ik een bril gedragen, maar ik kwam er al snel achter dat ik dat niet handig vind. Beslagen glazen, of vlekken op je bril, telkens wisselen met je zonnebril op zonnige dagen. Ik ben toen overgestapt naar lenzen. Ik heb toen jaren bij S pecsavers gelopen voor mijn lenzen. Verder helemaal prima daar, maar er werd iedere maand 14,95 euro afgeschreven voor de lenzen. Dat was dan wel inclusief controle, onbeperkt vloeistof en iedere maand een paar nieuwe lenzen. Ik vond die 14,95 euro per maand toch wel erg veel geld. In de praktijk blijkt dat ik wel twee maanden met een paar maandlenzen doe en dan de S pecsavers in een dorp verderop zat, zodat als de vloeistof op was, ik vaak maar een fles bij het Kruidvat kocht.

Dus ik heb de stap genomen en ik heb mijn abonnement bij de S pecsavers opgezegd. Wat overigens prima ging, geen gezeur gehad.

Sinds vorig jaar gebruik ik lenzen van het Kruidvat of van de Hema, al naar gelang er ergens een aanbieding is. Op dit moment gebruik ik deze, en ik kan dus voort tot het eind van het jaar. Vloeistof koop ik in de aanbieding, als het 2+1 gratis is of met 50% korting. Het dragen van lenzen kost me op dit moment dus 12,50 voor twee lenzen en de vloeistof kost me ongeveer 9 euro (3 flessen à 2,99 euro, doe een maand met een fles). Kosten per maand zijn: 7,15 euro. Maar daar valt dus wel vrij makkelijk op te besparen als je de lenzen koopt als er een actie is.

Ik ben in ieder geval zeker de helft goedkoper uit nu ik de lenzen van het Kruidvat gebruik in plaats van de lenzen van de opticien. Ik heb nu ongeveer een jaar geen controle gehad, dus ik zal binnenkort eens een opticien bellen om te vragen of ze even mijn ogen willen controleren.

8 opmerkingen:

 1. Wel even naar de opticien voor controle maar de rest bij de drogist, vind je dat niet gek tegenover de opticien? Ik ben ook voor slim inkopen maar dit zou ik toch een beetje ongemakkelijk vinden: voor lenzen en vloeistof geen klant maar de wel voor de gratis metingen en deskundig advies?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mogelijk is de meting niet gratis, maar gaat het om een betaalde dienst.

   Verwijderen
  2. @MacMama: ja, dan zou ik me ook heel ongemakkelijk voelen. Maar ik ga eerst maar eens een opticien bellen om het verhaal uit te leggen: wellicht is betaling mogelijk. Dat zou ik ook wel fair vinden ja.

   Verwijderen
 2. hoi ik heb al vanaf mijn 13de lenzen en ben nu 31 jaar. Ik draag lenzen van het ziekenhuis, met een aanvullende verzekering krijg je daar een beetje korting op per 3 jaar. De (harde) lenzen die ik draag kunnen 4-7 jaar mee. ze hebben er ook zachte lenzen. Elk jaar worden mijn ogen gecontroleerd op sterkte, mocht ik een lens verliezen dan nemen ze de laatst gemeten oogsterkte. Ik koop ook de lenzenvloeistof bij het kruidvat. de kosten van 2 lenzen zijn 240 euro per 4-7 jaar. Dit is uiteindelijk goedkoper, zelfs zonder aanvullende verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. vriend heeft maandlenzen die ook cht een maand in kunnen blijven dag en nacht. laat ze vaak oo langer zitten dus we houden lenzen over.. .:( en vooral lenzenvloeistof. ze hoeven nooit uit maar er zitten wel standaard 2 flessen ofzo bij elke maand in het pakket. gooide ze altijd weg eigenlijk, maar kan er dus mogelijk mensen blij mee maken ? zelf heb ik -0,5 en -0,75 (en een cillinder van 1 of -1) heb 2 brillen die ik op zet bij autorijden soms of moeie ogen of bijv in bios of theater. gebruik ze weinig maar kn er gerlukkig lang mee doen. heb ze nu al 4 jr. ook gekocht toen ik met rijlessen begon. droeg ze toen altijd met autorijden, maar ondertussen al stuk minder. het is minder vermoeiend. heb ook lenzen geprobeerd, maar vond het t gedoe niet waard omdat het maar 0,5 en 0,75 is. en ik voelde de lenzen heel de dag zitten. harde lenzen ken ik alleen van naam eigenlijk, ken niemand die ze heeft. fijn dat t goed bevalt E. er zolang meekunnen doen lijkt me erg fijn!. schoonzusje heeft nachtlenzen. die doe je snachts in. ze had wekelijks controle tot het goed was. die corrigeren je ogen snachts zo, zodat je overdag geen bril of lenzen meer in hoeft. ook ideaal! er zijn erg veel mogelijkheden tegenwoordig ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kan nog goedkoper, namelijk bij de bekende Hans. Ik betaal 45 euro voor 6 paar lenzen, het zijn maandlenzen maar ik doe met een pakje van 6 gemiddeld 10-11 maanden. Daarnaast koop ik 1 x per half jaar een set lenzenvloeistof a 17,50.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey ik koop mijn lenzen + vloeistof ook altijd bij het Kruidvat. Ik koop lenzen die drie maand meegaan. Anders moet ik er elke maand aan denken dat ik weer andere moet indoen...Zo ben ik véééééél goedkoper dan als ik lenzen + vloeistof bij de oogarts kocht. Dat deed ik een paar jaar in het begin toen ik lenzen droeg. Maar de kwaliteit van de lenzen + vloeistof is echt hetzelfde, ik voel geen verschil. Je moet je er echt niet schuldig over voelen dat je je lenzen niet bij de oogarts koopt. Voor hen is dat gewoon een heel gemakkelijke manier om geld aan jou te verdienen zonder er iets voor te doen!
  En geloof me, je oogarts verdient sowieso waarschijnlijk al het dubbele van wat jij elke maand als loon krijgt! Ik ga enkel nog bij de oogarts als ik voel dat er iets aan mijn ogen veranderd is. Dat voel je echt zelf wel hoor.
  Mvg,
  Nina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou toch voorzichtig zijn met lenzen van de drogist. Die laten vaak minder zuurstof door en zijn dus slechter voor je ogen. Ook kan de pasvorm afwijken van je oog.

  Ik heb uiteindelijk een ooglaserbehandeling laten doen voor rond de 2000 euro. Nu heb ik geen lenzen meer nodig :) Dat scheelt op de lange termijn..
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen