dinsdag 22 oktober 2013

Zwarte Pieten-toestand

Tja, ik kan niet achterblijven natuurlijk! :-)

Vandaag stond er een dagje Pieterburen op het programma, maar het was zulk lekker weer, dat we wat anders gedaan hebben. We hebben de banden van de fietskar opgepompt en zijn naar opa en oma gefietst. 29 kilometer enkele reis. De kinderen vonden het reuzegezellig en zo hebben we de maximale dosis vitamine D weer opgenomen. Bij opa en oma hebben we genoten van een overheerlijke brownie en na twee uurtjes zijn we weer naar huis gefietst. Op de terugweg even langs de supermarkt om ingrediënten voor de spaghetti te halen en daarna genoten van de pasta. De kinderen lagen er om 19:00 uur in en nu zitten wij nog even uit te puffen en gaan ook niet al te laat naar bed vanavond!

Toen we de kinderen in bed hadden liggen, doken we achter de computer voor het dagelijkse rondje Facebook en Twitter en schrokken we ons lam van alle commotie rondom Zwarte Piet! Nu.nl leerde ons dat de VN zich er ook mee bemoeit. Het hele Sinterklaasfeest zou afgeschaft moeten worden!

Ik vind het eigenlijk te gek voor woorden dat de Verenigde Naties zich nu gaan bemoeien met het Sinterklaasfeest. Mijns inziens zijn er wel andere zaken op de wereld die meer aandacht nodig hebben.

Wel vind ik dat Zwarte Piet wel wat minder zwart mag. Wij leren onze kinderen dat Zwarte Piet zwart is omdat hij door de schoorsteen naar beneden klimt. En daar wordt je zwart van. Maar dat kunnen natuurlijk ook zwarte vegen zijn in plaats van een pikzwart geschminkt gezicht.

Wat vinden jullie van de hele commotie rondom Sinterklaas en dan met name zijn knecht Pieterbaas?

10 opmerkingen:

 1. Ook belachelijk, maar ook jij doet er nu aan mee. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer een bekende zich als zwarte piet kleed met dikke schmink, niet herkend wordt, terwijl je met een paar zwarte vegen ziet dat het je buurvrouw/oppas/juf o.i.d. is.

  Ik vind de commotie ook onzin, kinderen vinden het helemaal niet racistisch, dat maken de "grote" mensen er zelf van. Op Aruba vieren ze het ook met zwarte Pieten, terwijl de meesten daar "zwart" zijn, die maken er ook geen probleem van.

  Hoe zou je het anders moeten vieren? Niet vieren is geen optie lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwarte piet is zwart en blijft zwart. Echt bullshit. Vn kan zich beter druk maken over vrouwen die worden mishandeld, kinderen die worden misbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ze zijn toch zwart van de schoorsteen. wat een gedoe over racisme.. :S

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zie hierover mijn commentaar bij Jutvrouw, of 'Meer uit minder' . Het gaat helemaal niet om de argumenten die mensen voor het behoud van Zwarte Piet aandragen, het gaat om een hele andere agenda.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kom op zeg, het is een soort sprookje, het is bovendien een kinderfeest, een prachtig mooi kinderfeest. Bah, wat heb ik er toch een hekel aan als mensen en met verkeerde ogen naar kijken. Van zo'n gezellig en spannend kinderfeest meten we als volwassenen lekker van af blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van origine zijn zwarte pieten bevrijde (moorse) slaven, bevrijd door sint nicolaas. Het zijn dus juist geen slaven meer. Verder vind ik de hele discussie eigenlijk heel onzinnig. Omdat ze zwart zijn, is er een link met slavernij? Dus alle zwarte mensen zijn slaven? Dat is pas racistisch.

  En regenboogpieten als optie? Dan krijg je ongetwijfeld een discussie over homosexualiteit want er zijn ook mensen die dát verschrikkelijk vinden.

  Lara

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het gaat niet zozeer om zwarte piet, meer om hoe je ermee omgaat. En ja, er zijn altijd mensen die bedoeld of onbedoeld een grapje maken dat racistisch is. Dat moet toch kunnen? Weet wel dat zo'n grapje een grote impact kan hebben. Ik kan mezelf herinneren dat ik als 5-jarige bont uitgedost als sinterklaas niet op de schoolfoto voor Sint mocht omdat ik te zwart was, zoals mij fijntjes door een paar hulpmoeders verteld werd. Ikzelf was mij niet bewust van mijn huidskleur, maar dat werd ik op dat moment wel. Net als mijn klasgenootjes overigens. Ik hoorde er niet meer bij bij het Sinterklaasfeest. Daarna weer wel, maar wat stelt dat dan voor? En juist dát gedrag moet aangepakt worden. Ik vind ook dat de discussie zuiver moet blijven en ik merk op dat het steeds grover wordt en er oneigenlijke argumenten gebruikt worden. Ik hoor argumenten als: "handen thuis van ons sinterklaasfeest" en "als het je niet bevalt, ga dan terug naar je eigen land". Doodsbedreigingen voor degeen die de discussie heeft aangezwengeld. Is dat acceptabel? Ik schrik hier heel erg van. Het lijkt erop dat er maar een heel klein laagje beschaving bij veel mensen is, één trigger is voldoende om dat te doen smelten. Doodeng.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het een grote kolder. Ben de facebookpagina van Pietitie aan het promoten en hoop dat ze binnen nu en een paar uur over de miljoen likes gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En al die donkere voetballes dan, in ons nationale team, die gecommandeerd worden door een witte coach?
  Ook discriminatie?
  Teken de petitie op Pietitie.nl als je wil
  groetjes, Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen