maandag 14 oktober 2013

Parkeren

Wij hoeven in onze eigen gemeente niet te betalen om te parkeren, maar zo'n 2 keer per maand moet ik naar de stad hier in de buurt. Wanneer ik niet met de fiets kon gaan, parkeerde ik een jaar geleden de auto dan altijd gratis buiten de stad en kon ik voor 3 euro naar het centrum reizen met het openbaar vervoer. Van het ene op het andere moment werden de prijzen echter van 3 euro naar 5 euro verhoogd waardoor ik vanaf dat moment altijd naar een andere gratis parkeerplaats dichter bij het centrum rij en vanaf daar in 15 minuten lopen naar het centrum wandel. Goedkoper en ook nog een stuk gezonder.

Wanneer we in bijvoorbeeld Duitsland in een stad zijn en we kunnen niet gratis in het centrum parkeren, dan vinden we het prima om voor een paar euro een hele dag te parkeren. Terwijl we in Nederland toch meestal een gratis alternatief zoeken. De tarieven in Duitsland liggen over het algemeen veel lager dan de tarieven in de Nederlandse parkeergarages.

Wat ik hier eigenlijk mee wil zeggen is dat de steeds hoger wordende parkeergelden voor ons een reden zijn om een alternatief voor betaald parkeren te zoeken en daarom las ik deze morgen ook met verbazing het artikel "Parkeergeld geen melkkoe meer voor gemeenten". Hierin wordt beweerd dat gemeenten steeds minder geld verdienen met parkeergarages waardoor sommige gemeenten de tarieven nog verder verhogen.

Ik kan me bijna niet voorstellen dat een parkeergarage veel meer geld overhoudt met de steeds hoger wordende parkeertarieven. Er zullen toch vast meer mensen zijn die parkeergarages mijden wanneer de prijzen te hoog zijn en dan liever een stukje lopen of desnoods met het openbaar vervoer willen reizen om naar het centrum te gaan.

De positieve ontwikkeling van de steeds hoger wordende parkeergarages is dat ik steeds vaker de fiets pak als ik naar de stad moet en dat we eigenlijk steeds minder geld uitgeven aan betaald parkeren. Dus blijf vooral de parkeertarieven verhogen en we zullen ooit geen cent meer uit geven aan parkeren.

8 opmerkingen:

 1. Ik kan me nog die economie-lessen herinneren op de middelbare school:

  Maak je prijzen te laag, en je verkoopt het maximale aantal producten, maar je zou ongeveer evenveel producten verkopen als je de prijs wat hoger maakte, en dan zou je meer winst maken. Dus als de prijzen te laag zijn, laat je winst liggen. Maar: maak de prijzen te hoog en je maakt ook minder winst, omdat de vraag dan keldert (mensen hebben er niet zoveel geld voor over) en je dus veel minder producten verkoopt.

  Het lijkt er op, of sommige gemeenten dit proefondervindelijk zelf weer eens aan het uitvinden zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas hier wel veel betaald parkeren. Uurtarief is 2 euro. Belachelijk veel geld. Dochterlief zit in het centrum op school, mijn werk ligt gelukkig ook niet ver van het centrum af dus als ik met de auto ga parkeer ik daar. Liefst ga ik op de fiets, maar op de dagen dat de andere naar het kinderdagverblijf gaat moet ik wel met de auto. Vrijdag regende het zo ontzettend hard en op mijn werk kon ik niet parkeren (vol) dus parkeerde naast de school. Je gelooft het niet maar de parkeerbeheerders wachten dus gewoon tot het bijna de scholen uitgaan en stappen dan van hun scooters. Wat ik dus van een andere moeder begreep is dat ze dat dus elke dag 3 of 4x doen. Gewoon een melkoe.

  Wij proberen er ook op te letten. Laatst moesten we naar Amsterdam maar waar we normaal staan is het op zondag gratis. We gaan normaal ook op zondag maar nu dus op zaterdag. Kostte voor een paar uurtjes 18 euro. Echt ziek gewoon.

  Nou parkeerkosten zijn echt wel een goede melkkoe van de gemeente.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij ons 1 euro per uur. ik fiets (15minuten ) of ik loop dan liever 10 minuten door buiten het centrum te parkeren. ik betaal dus nooit parkeergeld. gr E

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat verbaast mij ook. Ik heb ook het idee dat de gemeente veel verdiend aan parkeergeld. Ik parkeer ook altijd gratis, en wandel dan 10 minuten naar het centrum.

  Een verhoging van 3 naar 5 euro vind ik erg veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in de stad ga ik meestal in de blauwe zone, 2 uren vrij parkeren en moet ik een paar minuutjes lopen. Als ik denk er een langere dag van te maken (bijv kleding kopen) ga ik in de garage staan, maar dan wel de goedkoopste van de 4, en die kost 4,5 euro p/dag. En als schoonmoeder mee gaat gaan we bij haar staan en lopen we een 20-25 minuten naar de stad toe.
  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij wonen in een stad, en meestal gaan we overal op de fiets naar toe. Als het een keer zo uitkomt dan parkeer ik wel in een parkeergarage of op straat waar je moet betalen.

  Ik vind het prima dat mensen geld uitsparen door niet betaald te willen parkeren. Maar ik zie ook dat het soms de spuigaten uitloopt, doordat in sommige wijken de straten volgezet worden met mensen die ergens gaan winkelen en de auto in een naburige woonwijk zetten waar het parkeren gratis is. Voor de mensen die daar wonen en zelf de auto daar willen neerzetten levert dat enorme overlast op.

  Gevolg is dat de gemeente dan die hele wijk ook maar weer betaald parkeren maakt. Voor je het weet mag je in de stad nergens meer gratis staan. En daar klagen dan weer de winkeliers over, want als je ergens een brood koopt ga je nog wel op de fiets naar zo'n winkel, maar als je bijvoorbeeld een nieuwe magnetron koopt dan bestel je die op internet, omdat je weet dat je ofwel niet in de buurt van de winkel kunt parkeren, ofwel moet betalen voor een parkeerkaartje. Slecht voor de middenstand dus, al die parkeerkosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij nemen de fietsen mee op het fietsenrek als we een dagje gaan winkelen. Parkeren de auto buiten het centrum en fietsen naar het centrum. Ook vanwege de hoge parkeertarieven en we consuminderen!! WMT

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij parkeren meestal aan de rand van het centrum, waar het gratis is.
  Maar soms is het parkeren wel duur, maar het OV nog duurder. Zeker als je voor 4 of meer volwassenen moet betalen.

  BeantwoordenVerwijderen