vrijdag 11 oktober 2013

Vrijwillige ouderbijdrage

Ik twitterde vanmiddag al de vraag: wat betalen jullie aan vrijwillige ouderbijdrage voor je kind op de basisschool? Reden daarvoor is dat wij een wat onduidelijke nieuwsbrief kregen van de basisschool van ZL1.


'Op 31 oktober vindt de halfjaarlijkse automatische incasso van het
schoolreisgeld en de ouderbijdrage plaats. Het bedrag voor de
ouderbijdrage en het schoolreisgeld is voor dit schooljaar vastgesteld
op
46,90. Voor groep 8 wordt in verband met het schoolkamp een
extra bedrag van €85,65 in rekening gebracht. Ouders die ons geen
toestemming voor automatische incasso hebben verleend ontvangen een factuur. Zij betalen in één termijn en voor de administratiekosten wordt €2,50 in rekening gebracht.' 

Ik ben even in de war geraakt door de halfjaarlijkse incasso. Betekent dit dat er twee keer per schooljaar een bedrag van 46,90 euro afgeschreven wordt? Ik denk toch dat dit niet goed is, gezien de reacties op Twitter. Ik denk dat de bijdrage voor dit hele schooljaar 46,90 euro is, anders zou ik het echt wel veel en veel te veel vinden.

Ik stel de vraag nog maar een keer: wat betalen jullie en krijgen jullie ook inzicht waaraan de ouderbijdrage wordt besteed?

28 opmerkingen:

 1. Wij betalen 15 euro inclusief (deel) voor de schoolreis voor ene kind, 25 euro voor andere kind inclusief schoolreis. Jaarlijks krijgen we een financiële verantwoording van de ouderraden.
  Zou je de vraag wat ze met halfjaarlijks bedoelen niet beter gewoon aan school kunnen stellen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij incasseert jullie school 46,90 euro in 2 delen, dus 23,45 per keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij betalen 23,50 per jaar en dat is voor: schoolreis, sinterklaas, kerst, carnaval, sportdag, en oudervereniging.Indien je geen automatisch incasso doet betaal je 50 cent extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 51 euro per jaar busvervoer per gezin,30 euro per jaar schoolgeld en 25 euro bijdrage schoolreisje.. best veel als ik t zo zie, maar stuk goedkoper dan psz.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij betalen 50 euro per jaar en dat is voor alle activiteiten etc. Dit bedrag moet je zelf overmaken. Er wordt een begroting uitgedeeld en toevallig is er volgende week een ledenvergadering van de oudervereniging waar de jaarrekening van vorig jaar wordt gepresenteerd. Ik weet niet of ik naar die vergadering ga, we krijgen hem waarschijnlijk ook op papier.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij betalen EUR 65,00. Dit is EUR 35,00 vrijwillige bijdrage en EUR 30,00 voor het schoolreisje. Als je het laatste bedrag niet betaalt, dan mag je kind ook niet mee. Met de andere excursies (dit schooljaar Artis, Tropenmuseum, Van Gogh museum en klankspeeltuin) mogen ze wel mee. Met Sinterklaas krijgen ze een cadeautje en met kerst wordt er een avond georganiseerd, waarbij de ouders het eten verzorgen. Voor de ouders is er twee keer per jaar een borrel en ook na de avondvierdaagse is er een feestje voor de kinderen. Je kunt hier in 3 termijnen betalen maar als je echt krap zit kan het zelfs met een paar EUR per week.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik betaal per kind 22 euro. Voor de schoolreis wordt apart betaald en dat bedrag verschilt, afhankelijk van wat er gedaan wordt. Dat vind ik ook het eerlijkst.
  Met het geld worden de activiteiten ondersteund. De sportdag wordt daarmee betaald, dus terrein gehuurd en her en der wordt er geld uitgegeven bij activiteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. per kind wordt 48 euro gevraagd, je bepaald zelf wat je overmaakt. Hiervan worden allerlei activiteiten, waaronder het groep 8 kamp, bekostigd en als je wilt kun je het jaarverslag opvragen. Voor activiteiten in de klas is een aparte stichting die ook een vrijwillige bijdrage vraagt maar ook gebruik maakt van sponsoring of andere acties.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij per kind €125,- exclusief schoolreis....😁 2 kinderen, dus...
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier twaalf euro per jaar. Hiervan de activiteiten op school zoals sinterklaas en kerst. Schoolreisje wordt apart betaalt afhankelijk van waar de reis heen gaat. Als ik hier zo lees is het niet veel wat wij betalen en ik vind dat er ook hele leuke dingen voor worden gedaan bij ons op school met nog geen 40 leerlingen over de hele school. Ik hoop dan ook voor jullie dat dit het bedrag per jaar is en in twee termijnen wordt geïncasseerd.
  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Op de normale basisschool was het €30 en bij meerdere kinderen 1x €20 extra (dus bij 4 kinderen niet 4x20 ofzo). Op het speciaal basisonderwijs is het €37,50 en op het cluster4 basisonderwijs €28 (ik heb bijzondere kinderen vandaar). Schoolreisje is overal apart en afhankelijk van wat ze gaan doen.
  Op zich niet heel prijzig bij jullie gezien bij jullie de schoolreis erbij inzit.
  Groetjes @mamavanschatjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eigen bijdrage hier 45 euro. Daar zit een schoolreis bij inbegrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij betalen 52,50 per kind per jaar. Hiervan wordt het schoolreisje betaald plus alle verdere activiteiten. Sinterklaas, kerst, uitstapjes etc.
  Het is vrijwillig, maar wanneer je niet betaald, mag je niet mee op schoolreisje. (wat ik overigens logisch vind) Voor groep 8 is er een hoger bedrag vanwege de kampweek.
  De ouderbijdrage mag in 3 termijnen betaald worden, de ouderbijdrage van groep 8 in 5 termijnen. Daarnaast wordt er nog regelmatig een bingo/disco middag/avond georganiseerd waar je apart voor betaalt. (2,50) Niet alle kinderen gaan hier naar toe. Van dit geld worden consumpties betaald, cadeautjes voor de bingo, lichtgevende armbandjes voor de disco, en de lokale dj. Hele leuke middagen (voor gr. 1 tm 4) en avonden (gr. 5 tm 8).
  Zoals ik het bij jou lees, wordt de bijdrage in 2 termijnen afgeschreven. En dus niet 2x die 46 euro.

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 37,- en dan betaal je maximaal voor twee kinderen. Heb je er meer dan twee op dat moment op school, dan zijn de andere gratis :-). Hier wordt er niet een aparte bijdrage meer gevraagd voor de schoolreis dus zo bezien kun je van die 37,- op schoolreis en dan blijft er ook niet zoveel meer over...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wij betalen nu nog maar voor 1 kind, de rest zit nu op het voortgezet onderwijs, dit jaar moet ik €57 betalen plus nog €122 voor schoolzwemmen.
  het ligt er wel aan in welke klas je zit, In groep 1 en 2 gaan de kinderen nog niet op schoolreis maar hebben een kleuterfeest en als je in groep 8 zit ga je op kamp dit kost weer € 30 extra.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. 17,50 voor de oudste, evt meer kinderen 7,50 per kind. Voor schoolreisje gemiddeld 10,00 per kind extra. Ik schrik van de bedragen die ik hier voorbij zie komen.
  Groet Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 17. 19 euro, en nog een bedrag voor het schoolreisje. Lekker vrijwillig he, die bijdragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij betalen één keer 20 euro en dat wordt niet automatisch geincasseerd. Ik zelf vind het principieel verkeerd om een vrijwillige ouderbijdrae automatisch te incasseren. Op de jaarvergadering wordt verantwoording afgelegd over de financiën.

  Groeten,

  Guus

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij betalen 35 euro ouderbijdrage en 25 euro bestuursbijdrage. Dit zijn bedragen per gezin, dus over een paar jaar met 3 kinderen op school betalen we evenveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik betaal per kind 20 euro. Net overgemaakt toevallig. Hierin zit; sinterklaas, sint maarten, kerst, pasen en sportdagen. Voor de schoolreis moeten we apart betalen, meestal rond april/mei. Dit ligt ook zo tussen de 25 en 30 euro. Voor groep 8 is het meer omdat die op kamp gaan.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij betalen voor de jongsten 60 euro, en voor de oudsten 80. Hierin inbegrepen zijn schoolreisjes, voor de onderbouw sintkadootjes, vader/moederdagkadootjes etc. Ook wordt er geld gereserveerd voor een jubileum van de school dat gevierd gaat worden als onze kinderen allemaal al van school af zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. hoi, ook iets van 40 euro per jaar, vanaf groep 2. in groep 7 en 8 komt daar nog 2 tientjes op bij op.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Toen mijn kinderen op de basisschool zaten, was een deel vrijwillig en een deel had te maken met schoolreis, sinterklaas en dergelijke. Dat laatste was min of meer verplicht, alleen als je zware financiële problemen had kon je een beroep doen op een speciale regeling. Ik had toen een minimum inkomen en betaalde het vrijwillige deel niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wij betalen 20 euro, voor het hele jaar, diverse activiteiten. Bij mijn weten is dat alleen in groep acht hoger ivm kamp.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik betaal iets van 40 euro en de schoolreisjes apart.
  mijn 40 euro wordt besteed aan extra activiteiten en feestdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. 47,50 t/m groep 7. Zitten ook meerdere activiteiten in, waaronder Sint, schoolreisje en theaterbezoek met de bus (verder ook veel activiteiten die de school niets kosten behalve moeite en vrijwillige ouders).
  Voor dochter (Gr. 8) heb ik 22,50 betaald voor dit jaar, daar komt kamp nog bij. Geloof dat dat ongeveer 75 euro extra kost. Gebrek aan duidelijkheid hierover is al doorgegeven aan de directie.

  Gr. Angela

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Kreeg vandaag de brief voor de ouderbijdrage........ het word er al niet eens op vermeld dat het VRIJWILLIGE ouderbijdrage is..... en waar ik me weer over verbaas is dat ik voor mijn kind wat op deze school zit even € 71.50 mag neer tellen.... maar als ik 2 kinderen op deze school heb zitten, dan mag ik ineens € 124,- betalen, dus € 62,- per kind...... voor 3 kinderen is het € 176,50, dus zo een € 58,- per kind en heb je 4 kinderen dan betaal je € 229,- per kind, dus zo een € 57,- per kind.
  Dit bedrag is trouwens inclusief alle feesten, sint kerst, Pasen en schoolreisje, alleen groep 8 krijgt voor kamp nog een extra rekening.
  Maar mijn zoon zit in groep 6 en nu komt het mooie......voor de sint moet ik een surprise maken en een cadeautje erin stoppen, wat ik dan ook zelf moet betalen....... met kerst moeten we altijd iets te eten maken voor het kerstdiner en die kosten zijn ook voor onszelf en met pasen moet ook iedereen iets meebrengen, brood of beleg of iets dergelijks. Dus al die kosten heb je dan ook nog eens.
  Ik heb al bij de ouderraad nagevraagd waarom ik zoveel meer moet betalen voor mijn ene kind terwijl ouders met meer kinderen minder betalen........ krijgen hun kinderen dan een kleiner kadootje van sint... minder snoep met kerst......?? Nee het is om de "grote" gezinnen te ontlasten van de kosten....... ok, ik mag dus betalen voor hun...... zo komt het op mij over........ maar ik vraag me dan af.....krijgen die ouders ook niet veel meer kinderbijslag?? Dus hoe zo ontlasten.....
  Ik vind het allemaal maar krom...... dus ik heb de financiële stukken nagevraagd en daaruit blijkt dat de ouderraad ruim 30.000 euries in kas heeft...... dus dan vraag ik me helemaal af waarom de ouderbijdrage zo hoog is......

  Mijn andere zoon zit op een andere basisschool en daar betalen we allemaal € 30,- per schooljaar inclusief schoolreis...... exclusief kamp groep 8 en het maakt niet uit of je nu 1 kind op die school heb zitten of 10......

  Ben ik nu de enige die dit bedrag erg hoog vind...... en het krom vind hoe het zit met de bedragen voor 1 of meer kinderen???

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wij betalen €30,- per kind.
  Dit wordt gebruikt voor de sint/kerst/paasvieringen en een deel voor het sparen voor het 5 jarig bestaan vd school.
  Daarnaast nog €25 per kind voor schoolreis (dit jaar kostte de entree zo'n € 1á €2 en ze moesten zelf eten+drinken meenemen. Rest was schijnbaar voor de bus.
  Ik vond dit persoonlijk erg veel met wat ze op schoolreis gingen doen.

  BeantwoordenVerwijderen