vrijdag 4 oktober 2013

Toeslag kinderopvang omhoog!

Net gelezen op nu.nl: Toeslag kinderopvang omhoog! Doordat er sterk werd bezuinigd op de kinderopvang in 2011 en met name in 2012 en 2013 moesten ouders meer zelf gaan betalen voor de kinderopvang. Het gevolg is dat heel veel ouders creatief aan de slag gingen om zo min mogelijk kinderopvang af te nemen. Minder werken, flexibel werken, opa's en oma's inschakelen of een regeling met de buren afspreken. Daarnaast zijn veel mensen ontslagen op het werk, en hoefden zij dus geen kinderopvang meer af te nemen.

Het laat zich raden hoe het er nu uit ziet: de kinderopvang en de BSO loopt leeg. Veel pedagogisch medewerkers worden ontslagen en ook gaan veel kinderopvangorganisaties failliet. De sfeer is te snijden bij ons op de crèche.

Aan de andere kant levert dit natuurlijk wel weer wat op: het kinderdagverblijf is veel flexibeler geworden. Er is altijd wel plek voor je kind en het kinderdagverblijf doet veel om tegemoet te komen aan de wensen van ouders. Vier jaar geleden was het nog zo, dat je je handjes dicht mocht knijpen van dankbaarheid als je een plekje had op het kdv, nu kun je zo ongeveer alles doen wat je wilt als ouder.

Maar nu gaat de toeslag dus weer omhoog. Fijn voor ons natuurlijk! Ik ben erg benieuwd wanneer dit in gaat, laten we hopen per 1 januari 2014.

16 opmerkingen:

 1. grrr laat nu net onze kinderopvang failliet zijn gegaan (niet die van ons, maar waar mijn oudste op zat, en nu onze andere kindjes naartoe zouden gaan) en zo ook vele andere kdvs die het niet meer trokken door te terugloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. al eens aan een gastouder gedacht? ;)
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Belachelijk dat tweeverdieners überhaupt hier een toeslag voor krijgen. Kinderen voed je zelf op!!!!!!!

  Alleen voor alleenstaande zou er een toeslag moeten zijn. Sneu dat kinderen daarheen moeten of naar de BSo. Hele dag naar school en dan zijn papa en mama nog niet thuis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor belachelijk en sneu hoor. Liever de kids thuis bij de sherry drinkende huismoeder. Alle gekheid op een stokje, ik keek er ook van op. Wij hebben een vrij fors gezamenlijk inkomen en toch krijgen we dan meer.
   Ilse

   Verwijderen
  2. wat een kortzichtige reactie!

   Verwijderen
 4. ben zelf blij dat mijn kids niet naar kdv etc hoeven, maar ik ben gastouder en dus tegelijkertijd ook wel blij dat er mensen zijn die wel beide werken en dus hun kindje naar mij brengen ;) mooie combi voor mij, er zelf zijn voor mn kids en toch nog een beetje verdienen.. :)
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij vinden 't allemaal veel te duur en ook belachelijk dat je een abonnement afkoopt terwijl ik alle kindervakanties vrij ben en die dus door zou moeten betalen. Ja, dahaag! Hier gaan we met opa's, oma's en een gastouder werken. En we werken zelf 4 dagen elk, dus we hoeven maar drie dagen te overbruggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoefden geen kinderopvang meer af te nemen? Zou het niet beter zijn om die zin te veranderen in: Kunnen geen kinderopvang meer afnemen.
  Bij deze mensen valt een inkomen weg en na verloop van tijd ook de kot. Dus kan het gewoon niet meer, er is geen geld. Dat wordt niet aangepast met meer vergoeding. Wel fijn dat de overheid meer wilt vergoeden. Dit zou meer banen kunnen betekenen in de kinderopvang, echter de mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, blijven nog steeds thuis zitten, want je kan niet op sollicitatie, want de kinderen zitten thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. als 1 van de ouders ontslagen is heb je toch geen kinderopvang meer nodig ? of zie ik t nu verkeerd? wel als je weer een nieuwe baan vind (en opvang tijdens sollicitaties is wel handig.. ;) ) maar zonder baan toch ook geen opvang nodig??
   Gretha

   Verwijderen
 7. Wat een onzin. alsof de overheid voor opvang moet zorgen zodat iemand kan solliciteren... dan vraag je maar even de buurvrouw,of oma... Je bent niet meteen gehandicapt als de overheid niet overal voor zorgt. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. PS dit was een reactie op de reactie hierboven.

   Verwijderen
  2. ik beweer nergens dat de overheid daarvoor moet zorgen.. mag t ff normaal ??
   t was enkel als grapje bedoelt... :S daarom staat er een smiley achter met een knipoog... ik ben zelf gastouder, weet dus echt wel heel goed wat het is om altijd kids om je heen te hebben en dit te proberen combineren met afspraken etc.
   Gretha

   Verwijderen
  3. Ik had het ook tegen de mevrouw erboven....

   Verwijderen
 8. Ik zei er iets over, omdat het leest als: o, die hebben het lekker makkelijk, die hoeven er geen rekening mee te houden.
  Vaak is dit niet het geval en komt het gezin alleen maar in de moeilijkheden. Die moeilijkheden hebben ze zelf gekozen (hypotheek of een andere lening). Ze kiezen er niet voor om hun baan te verliezen en in de problemen te komen. Vooral de kinderen niet.
  Ik ben niet van mening dat de overheid alles moet oplossen, sterker nog ik ben van mening dat alles wat de overheid in de vorm van belastingen en toeslagen/heffingskorting moet worden gesimplificeerd.
  Natuurlijk kunnen er oplossingen worden gezocht voor opvang tijdens het solliciteren. Tegenwoordig moet je binnen 2 weken weer beginnen met je nieuwe baan nadat je bent aangenomen en binnen 2 weken fulltime opvang regelen lukt vaak niet. Oma of de buurvrouw laten oppassen voor 2 uurtje is makkelijker dan voor een gehele week vragen of ze willen opvangen. Hoe los je het op als je buurvrouwen ook werken en oma 300km verder op woont?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap dat het allemaal vervelend en lastig is, ik ben zelf ook mijn baan kwijt, en alleenstaand moeder, maar ik vind het toch niet meer dan normaal dat je zelf voor oplossingen zorgt. Als je kinderen naar een kdv gaan, en er is er een ziek moet je dat toch ook oplossen. En niemand kiest voor werkloosheid, maar iedereen zou er wel rekening mee moeten houden. Julia

   Verwijderen
 9. Ik vind het heel goed dat er zoiets bestaat als KOT. Maak er zelf geen gebruik van (bewust thuisblijfmoeder). Maar dat mensen met een inkomen van meer dan € 105.000 ook weer toeslag gaan krijgen snap ik echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen