woensdag 16 oktober 2013

Energie

Op 4 september schreef ik deze blog over de energie. Omdat het deze week de Week Van De Energierekening is, is het wel gepast om even een update te geven van onze energiestanden.

Sinds 12 augustus voer ik iedere woensdagmorgen de meterstanden in op de website van onze energieleverancier. Daarvoor deed ik het met minder regelmaat. We zijn net sinds april dit jaar overgestapt, dus vanaf daar kunnen we pas de grafiek inzien. Je ziet een hele mooi lijntje met gemiddeld een verbruik van 15 kWh per dag. In juli zit er een flinke dip in de lijn, we zijn toen op vakantie geweest. Vanaf september kruipt het gemiddelde verbruik omhoog naar zo'n 20 kWh per dag. Komt waarschijnlijk omdat we toch een paar keer de droger aangezet hebben tijdens regenachtige dagen en we ook weer meer binnen koken in plaats van buiten op de barbecue. Ook draaien we natuurlijk vaker een was omdat we overgestapt zijn op wasbare luiers. We hebben de verwarming nog niet aangezet, dus daar kan het nog niet aanliggen.

Omdat we dag en nacht/weekendtarief hebben, zijn we sinds een maand ook actief bezig om de vaatwasser en de wasmachine 's nachts aan te zetten. Heel handig, na vijf jaar heb ik dan eindelijk de timer gevonden zodat het vanzelf aangaat 's nachts. Ik ben erg benieuwd of het ons nog veel gaat opleveren.

Ook proberen we nu vaatwasser minstens 1 keer per week een dagje te laten overslaan, liefst 2x per week. We wassen dan de pannen met de hand af en drinken 's avonds een kopje thee met het kopje van 's ochtends. Verder gebruiken we nu het programma 'Energiespaar' van de vaatwasser en ook de wasmachine heeft een eco-programma.

We douchen om de dag, en proberen dan vaak meteen de kinderen mee te nemen onder de douche. Sinds deze week hebben we dus zo'n handige zandloper in de douche hangen, dus we douchen maximaal vijf minuten.

Sinds de overstap in april hebben we in totaal nu 3216 kWh verbruikt. Als we nou nog zes maanden zo doorgaan, komen we uit op een totaal verbruik van 6432 kWh. Beetje jammer dat de winter eraan komt, dus dat gaan we nooit halen. Laten we hopen dat we op een verbruik van rond de 7500 kWh uitkomen, dat vinden we al heel wat.

Dan ga ik nu even de waterkoker aanzetten, met de energiemeter ertussen. Ik ben erg benieuwd hoeveel een half litertje water koken kost!

36 opmerkingen:

 1. En........hebben jullie ook de vaatwasmachinetabletten doormidden geknipt? Net zo schoon en de helft voordeliger!
  Gr. Ria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dan doen we bewust niet. De leidingen en de afvoer blijven zo vuil en vet, waardoor uiteindelijk de machine kapot gaat.

   Verwijderen
  2. Wij hebben een aantal jaar regelmatig verstoppingen gehad, die achteraf bleken te komen door de vaatwasblokjes. De zeep loste niet genoeg op bij het eco (55graden) programma en bleef korrelig vastplakken aan de binnenkant van de afvoerpijp. Nu hebben wij een oud huis met oude afvoeren, die eerst 8meter horizontaal loopt voor hij aansluit op de douche etc, dus dat kan er ook mee te maken hebben. Echter, sinds het door de midden knippen van de blokjes is het al 3 jaar niet meer voorgekomen.

   Verwijderen
 2. Ik vind het stroomverbruik ontzettend hoog.
  Heb je al eens een energiemeter tussen de apparaten en stopcontact gezet, om uit te zoeken welk apparaat of welke, zoveel energie verbruiken?

  Groet, Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij verwarmen door middel van een warmtepomp en hebben dus geen gasaansluiting in huis. Verwarmen en koken gaat dus allemaal elektrisch. Dan valt het dus mee.

   Zoals je in de blog hebt kunnen lezen, hebben wij net een energiemeter gekregen via Milieu Centraal. Dat is wel een leuk hebbedingetje!

   Verwijderen
 3. Kan dag en nacht stroom wel uit voor jullie, nu de verwarming ook op electriciteit gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een hele goede vraag. We hebben het advies gekregen om over te stappen naar enkel tarief, en dat ook aangevraagd bij N uon, maar dat hebben zij niet goed verwerkt. En daar zijn wij weer te laat achtergekomen.

   Verwijderen
 4. Ook wij hadden het afgelopen jaar een zeer hoog verbruik: 5200 per jaar!
  We zijn nu drastisch aan het zoeken naar manieren om stroom te besparen.
  Voor ons lijkt het echt uitzetten van apparaten (met zo'n schakelstekker) goed te werken.
  Verder hebben we een oude diepvries uitgezet en zijn we lampen aan het vervangen voor LED-lampen, waar nodig en budget het toelaat.
  Het lijkt zijn vruchten af te werpen, maar mag nog wel wat beter.

  Ik wens je veel succes met besparen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Wij hebben al hoofdzakelijk spaarlampen in huis, dus het loont niet om die te gaan vervangen voor nog zuinigere lampen.

   Verwijderen
 5. had afgelopen jaar zo'n 4000 kwh, een stuk meer dan het jaar ervoor. hoop ook dat bijhouden wat meer licht (haha) werpt op waar het grote verbruik zit dan opeens. bij aldi trouwens een meter hiervoor in de goedkoop, kost een tientje.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik lees sindskort jullie blog met veel plezier! Normaal gesproken lees ik ook de reacties, maar reageer niet zelf. Na het lezen van deze blog wil ik toch even reageren. Jullie stroomverbruik is in mijn ogen erg hoog. Wij hebben het afgelopen jaar iets meer dan 3400 kwh gebruikt. Dit jaar (eindafrekening in november a.s.) komen we vermoedelijk uit op iets meer dan 3200 kwh.
  We zijn weliswaar een gezin met één kind, maken net als jullie gebruik van een dag/nachtmeter en laten altijd 's nachts de vaatwasser draaien (met half tabletje :-) ) en wassen ook altijd 's nachts of in het weekend. Verder de gebruikelijke besparingszaken. Sinds dat we hier wonen (2005) hebben we spaarlampen, doen het licht uit en sindskort ook pc/laptop uit 's nachts, laten niet de hele nacht de oplader van de telefoon in het stopcontact zitten, etc. Laatst ook nog een standby-killer gekocht in de aanbieding voor de tv. Eens kijken of dat wat scheelt.
  Ik ben erg benieuwd waar jullie verbruik door wordt veroorzaakt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt niet zeggen of het verbruik hoog is of niet, dat is heel erg afhankelijk van een aantal factoren:
   - gezinssamenstelling
   - type huis
   - koken op gas of elektriciteit
   - etc.

   Verwijderen
  2. En als extra reactie naar anoniem: wij hebben dus geen gasaansluiting, dus het valt waarschijnlijk niet te vergelijken met jullie stroomverbruik.

   Verwijderen
 8. Wat bij ons een enorme besparing heeft opgeleverd: de warm water boiler in de keuken dmv een timer 's nachts uitzetten en op de dagen dat we beiden werken. Dit scheelde per nacht 1 Kwh: tel uit je winst in een jaar! Nog een stroomvreter: het koffiezetapparaat! Als je de warme koffie overgiet in een goede thermoskan, scheelt dat ook heel veel Kwh.
  Sinds wij zonnepanelen hebben, kijken we met grote regelmaat in de meterkast. Niets is leuker dan je meter terug te zien lopen. Maar dan zie je ook ineens hoe hard hij vooruit loopt als je de waterkoker aan zet!
  Maar goed... weet niet of jullie een warm water boiler in de keuken hebben en/of een ouderwets koffiezet apparaat. Anders zijn het tips voor de lezers :-)
  Groetjes, Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga ons koffiezetapparaat ook eens meten! Overigens kost het koken van een halve liter water een halve kWh.

   En nee, we hebben geen warm water boiler, enkel een warmtepomp. :-)

   Verwijderen
  2. Hoi,

   Ik ben zelf best wel een fanaat qua stroomverbruik. We hebben een huis vol plugwise stekkers en echt alles gemeten. We zijn er achter gekomen dat je het verbruik echt niet hoeft te zoeken in koffiezetters en waterkokers. Deze verbruiken wel veel vermogen, maar altijd voor een heel korte duur. De waterkoker was absoluut verwaarloosbaar ondanks dat we deze vaak gebruiken. De koffiezetter verbruikt tijdens het zetten wel stroom, maar er zit ook een thermostaat in waardoor hij niet continu stroom trekt, zolang je hem maar wel binnen redelijke tijd weer uitzet natuurlijk.

   Grootverbruikers zijn:
   Koelkast-vries combinatie
   standby verbruikers (mediabox UPC, uitgeschakelde standby spullen, PC's, (laser)printers)
   Continu verlichting (tuinverlichting).
   Elektrische boilers (quooker kost ook veel stroom).
   Mechanische ventilatie
   Modems, routers van internet
   TV's, met name LCD en plasma (LED TV is een grote factor zuiniger)

   Wij kijken weinig TV. Onze oude 32inch LCD TV gebruikte continu 250 watt en in standby nog steeds 16 watt, terwijl onze nieuwe LED 42 inch TV onder de 50 watt zit (schommelt met helderheid beeld) en standby 0,05watt. Dit is ook deels afhankelijk van de helderheidsinstellingen.

   Wij schrijven elke zondagavond om 21:00 onze meterstanden op. We hebben vorig jaar 2050kWh verbruikt. Afgelopen juli is onze zoon geboren en ondanks dat we nu veel vaker de waterkoker e.d. gebruiken is het in het stroomverbruik amper terug te zien.

   Overigens hebben we 3100wp aan zonnepanelen zelf geplaatst waarmee we 100% van onze stroom zelf opwekken. (de opbrengst van de panelen is overigens verrekend met ons verbruik, zodat het geen vertekend beeld geeft)
   Gasverbruik is rond de 750m³ per jaar (nieuwbouwwoning 2010).

   Mvg,

   Ferry

   Verwijderen
 9. Wij hebben ook een dubbeltariefmeter. Om deze te laten verwijderen kost een vermogen. Maar we betalen nu meer vastrecht en het verschil in prijs tussen gewoon en daluur is maar drie cent per kwh. Wij zijn ouder en gebruiken redelijk electra. Door mijn "niet" gezondheid gebruik ik de droogtrommel veel. Maar met ieder nieuw apparaat merken we weer, we gebruiken minder! En bespaar je nu werkelijk door de vaatwasser maar niet te gebruiken maar wel een deel met de hand af te wassen? Dat is iets dat ik me steeds afvraag. Maar in deze semi-bungalow wordt er wel gebruikt maar niet verspild. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mooi gezegd, dat laatste stukje. Groetjes E

   Verwijderen
  2. Om over te gaan naar enkel tarief van dubbel wordt de meter niet vervangen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Als er een enkele meter hangt en dan naar dubbel is een ander verhaal, tenzij er al een dubbele meter hangt. Het is zuiver een rekenkwestie bij de leverancier.

   Verwijderen
 10. Leuke Blog!! Wij zijn ook een gezin met 3 kids (12jr - 10jr en bijna 7 jr). Wij wonen in een rijtjeshuis en ons energie verbruik was het afgelopen jaar 2700 kwh (over 11 mnd). We zijn vorig jaar overgestapt naar een andere energie leverancier. Zij schatten ons verbruik voor het komend jaar op 3000 kwh!! Wij hebben geen dag/nacht tarief, stadsverwarming, kunnen alleen electrisch koken.
  Ben benieuwd naar jou resultaat van een waterkoker, ik drink heel veel koffie en gebruik hiervoor de waterkoker!!
  Groetjes Dian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thnx!!! Daar kan ik dus op besparen, minder koffie drinken.
   Groetjes Dian

   Verwijderen
 11. Hoi Watkosteengezin is het ook een idee om de luiers op de hand te wassen? zo doe ik het zelf ook. Ik heb trouwens de wasbare luiers naar aanleiding van jullie blog gekocht :) waarvoor bedankt, wist niet van het bestaan ervan. groetjes E

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk hoor, welke luiers heb je gekocht?

   En nee, ik ga zeker niet de luiers op de hand wassen. Dan worden ze echt niet goed schoon en het lijkt me ook echt een heel goor werkje, eerlijk gezegd!

   Verwijderen
  2. van pandababy, 4 van de nieuwste met klittenband met printje van een giraf, een leeuw en een nijlpaard achterop, en 2 van die oranje uit de sale. Vorige week had ze 2de booster gratis dus dat vond ik wel aantrekkelijk.

   Verwijderen
 12. Het stroomverbruik vind ik ook aan de hoge kant. We zijn een gezin met zes personen, wonen in een twee onder een kap van 160m. Drie kinderen die graag op de pc zitten ,en we koken op inductie. Wij hebben een verbruik van3300 per jaar.
  De droger gebruik ik eigenlijk niet.
  Ik wil je bemoedigen omdat ik verwacht dat je verbruik wel naar beneden kan. Goed dat je inzicht probeert te krijgen . Daarna kun je pas kijken waar je kunt beslaren. Ben benieuw hoe je verbruik over een aantal weken is! Annegreet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wij houden de standen ook goed bij, maar omdat wij een warmtepomp hebben, zullen we nooit kunnen concurreren met jullie stroomverbruik!

   Verwijderen
 13. Ik las in een eerder blog van je dat je een warmtepomp hebt. In een artikel van Eigen Huis heb ik eens een reportage gelezen van een stel dat ook een warmtepomp had. Ik schrok me werkelijk wezenloos van wat zo'n ding aan elektra kost. Het stel zou heel veel zonnepanelen moeten aanschaffen om het verbruik van de warmtepomp weer te compenseren, zo stond in dat artikel. Jullie hoge verbruik zit 'm dus in de warmtepomp?
  Wij hebben zonnepanelen en een zonneboiler. Gebruiken met 3 ps iets minder dan 1050 kw per jaar. Geen droger. Gasgebruik is hoger, ik vind te hoog, maar dat hopen we na aanschaf van (dit jaar) de zonneboiler en het HR++ glas ook weer omlaag te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die warmtepomp is echt niet ideaal hoor. Waarschijnlijk kost de warmtepomp al zeker 10 kWh per dag.

   Verwijderen
 14. Bespaar je echt zoveel?17 oktober 2013 om 15:43

  Valt er echt zoveel te besparen op je energie? Wij hebben wel wat lampen vervangen die we veel gebruiken voor LED, doen om de dag de vaatwasser aan. (koekenpannen en messen met een houten handvat wassen we af met de hand). Wij wonen in een honderd jaar oud huis en het energie verbruik zal vast heel hoog zijn (ik weet niet eens hoe hoog), ook nog eens een hoekwoning. We koken op gas en hebben een houtkachel die momenteel elke avond aan gaat. We hebben de CV lager staan als we slapen, als de houtkachel aan hebben en als we van huis weg zijn. S'ochtends als we naar ons werk gaan, gaat hij maar een paar graadjes hoger. Je bent tenslotte toch met een uur de deur uit. We zijn maar met zijn tweeën en werken allebei. Ook doen we alleen de handdoeken en spijkerbroeken in de droger, de rest gaat allemaal op een wasrek en we wassen alleen in het weekend. Al met al heb ik niet het idee dat we veel verspillen. Hoeveel zou het op jaarbasis schelen allemaal? We hebben geen waterbad of aquarium, die schijnen echt enorm veel in energie te kosten. Ik douche trouwens rustig een half uur per keer. Nu heb ik dat weten te beperken tot 20 min (ook om medische redenen) Maar korter lukt mij gewoon niet. Ik heb lang haar, heb crème spoeling nodig, en wil ook graag mezelf even insoppen. En vind het water gewoon lekker warm. Om even (kort) van te genieten. Wij hebben geen bad. Dus dan maar op die manier. Wel douchen we altijd na elkaar omdat de ketel dan al warm is.
  Weet iemand hoeveel je kan besparen door nog korter te douchen? Verder zou ik niet weten waarop we nog meer kunnen besparen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. eventueel een plastic hoekbad aanschaffen? zijn zo rond de 100 euro.
   Of toch dan maar even afzien en de kraan uit wanneer je aan het inzepen bent. Ik duur zelf 10 minuten over een douche, erg lang haar. Een andere optie is kiezen voor geen cremespoeling, maar een paar druppen haarolie na het douchen in nat haar smeren. dit heeft hetzelfde effect. Wat ik ook wel eens doe, is het haar wassen uitstellen, en dan droogshampoo gebruiken. Zo kun je nog wel een dag verder met schoon haar. Groetjes E

   Verwijderen
  2. Het is wel een hele kleine hoek waar je al moeilijk inkomt. Ik kan wel zonder bad. Die olie is misschien wel een goed idee. Ik hoop dat het werkt! Die droogshampoo is hartstikke duur!! 5 euro of zo per bus. En je wast je lichaam er dan ook niet mee.

   Verwijderen
 15. In eerste instantie is dat een handicap geen gas maar als je nu het dak volgooit met zonnepanelen (stuk of 20 ) dan ben je spekkoper :)

  Misschien kun je kijken of die warmtepomp ook al energiezuinig is of een timer monteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben ook een dag en nachtmeter, maar wordt nu, als het goed is, aangeslagen voor een enkel meter. Ik zat ook eerst bij N.uon, maar kwam erachter dat ze bij mij dezelfde 'fout' hadden gemaakt als bij jou(: ze kunnen geen enkel tarief hanteren bij een dubbelmeter. Ik zou dat toch eens navragen als ik jou was. Vaatwasser gaat hier 1 keer in de twee dagen aan, was pannen etc ook met de hand af en bekers gebruiken ze nog maar een keer, we zijn met 7 personen. Koken doe ik straks weer op de houtkachel, gebruik iedere dag twee hooimadammen en gebruik voor de vaatwasser poeder. Een droger heb ik niet. Mijn verbruik is ongeveer 3000. Succes en ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen