donderdag 10 oktober 2013

Waarom consuminderen jullie?

Nu proberen wij inmiddels bijna een jaar bewuster geld uit te geven en daarom ook minder geld uit te geven aan eten en drinken om op die manier onze hypotheek wat sneller af te kunnen lossen om. En aan de hoeveelheid blogs over het consuminderen te zien, zijn er heel veel mensen die ook allemaal bewuster met hun geld om gaan en minder uitgeven.

Wij doen het allemaal nog uit vrije wil om onze maandlasten te verlagen en daarmee het risico te beperken dat we ons huis gedwongen moeten verkopen in geval één van ons zijn/haar baan verliest. Toch blijken er in Europa miljoenen mensen te zijn die onvoldoende te eten krijgen omdat ze gewoon geen geld meer hebben en nog veel meer mensen die het risico lopen in armoede te vervallen.

Waarom zijn jullie aan het consuminderen? Is dat uit vrije wil? Om te zien dat je het ook met minder kan doen? Om geld voor andere doelen vrij te maken? Een baan verloren of minder gaan verdienen? Zijn er lezers die echt te weinig eten omdat ze niet meer genoeg geld hebben om uit te kunnen geven aan eten en drinken?

19 opmerkingen:

 1. Omdat ik er niet zo lang (ruim een jaaar?) geleden achter kwam dat de studiefinanciering niet meer is wat het was toen ik het zelf kreeg.
  Onze oudste kinderen zitten al (lang) op het voortgezet onderwijs en willen daarna graag naar het hbo. Wij willen ze graag zonder/ met zo min mogelijk schulden hun cariere laten beginnen.
  Verder willen wij onze hypotheek graag verlagen, maar studie van de kinderen gaat eerst voor.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook grote kids die handenvol geld kosten. We willen ze graag laten studeren.
  Oudste is afgestudeerd maar de twee meisjes zijn nog bezig.
  Ook wil ik bewuster omgaan met de centjes waar zo hard voor moet gewerkt worden en
  natuurlijk ook een beetje omdat er geen werkzekerheid meer is dezer dagen.
  We hebben het geld nooit over de balk gegooid maar sinds ik meer blogs lees ben ik
  nog bewuster geworden....maar het is wel heel complex ..;van het één komt het ander vind ik...je begint te besparen, je denkt meer na over gezonde voeding, over het milieu
  enz enz...ik leer nog elke dag bij...
  heel veel liefs en fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zijn begonnen met consuminderen uit een soort van hobby; we wilden trouwen en wilden dat bedrag zo snel mogelijk bij elkaar sparen. Na de trouwerij zijn we hier eigenlijk mee doorgegaan. Inmiddels begint het wat meer noodzaak te worden, omdat mijn contract niet is verlengd... Ik heb nog tot mei recht op zwangerschapsuitkering en WW; daarna moeten we het doen op het salaris van mijn man (of ik moet werk hebben gevonden, maar dat gaat nog niet zo makkelijk als ik had gehoopt!)

  Maar voorlopig hebben we het hartstikke goed eigenlijk en is consuminderen (nog) een keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Absoluut vrijwillig en met het oog op de toekomst. Er is een eerste kindje in aantocht en we willen niet afhankelijk zijn van de overheid als het gaat om ons pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In ons geval door ziekte van mij met daarbijkomend inkomen vermindering en over een poosje inkomensverlies , gecombineerd met 2 kinderen die een MBO opleiding volgen ( met hoge reiskosten van alleen al zo'n €400,- per maand ! ) Dit heeft ervoor gezorgd dat wij driftig aan het consuminderen zijn geslagen.
  Het volgen van diverse blogs heeft mij hierbij enorm geholpen om het overzicht / inzicht te krijgen in onze financiële situatie, en hoe hier zo goed mogelijk ( met vallen en op staan , dat dan weer wel) mee om te gaan.
  Uit dit alles is ook wel iets positiefs ontstaan, zou ik dit scenario vroeger als een ramp om schreven hebben , nu ben ik er ook eigenlijk super trots op dat we het nog steeds redden, en veel bewuster ( creatiever) leven!

  Aagje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met vijf opgroeiende kinderen is het een kwestie van consuminderen om rond te komen. Daarnaast vind ik het ook prima om me bewust te worden van wat ik echt nodig heb, en waar ik eigenlijk prima zonder kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik begon 15 jaar terug niet uit vrije wil. Na een scheiding was ik (tijdelijk) afhankelijk van een bijstandsuitkering. Ik kon er goed van rondkomen met 2 kids en heb er ontzettend veel van geleerd. Ook nu heb ik er weer voor gekozen om afhankelijk te zijn van man, dus er is maar 1 loon (gewoon arbeidsloon). Wel samen besloten natuurlijk. We willen graag de hypotheek aflossen en de kinderen steunen in hun studiejaren, zodat ze zonder schulden kunnen starten. Dit lukt aardig goed, moet ik zeggen en we voelen ons ook gewoon goed bij "minder". (wij ervaren het zelf niet meer als minder, maar juist als veel meer dat ik thuis ben om hier alles op rolletjes te laten lopen en er tijd is om de goedkopere winkels af te wandelen)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor mijn droomreis en buffer ben ik wat rustiger aan gaan leven. Gaf ik voorheen mn geld "zomaar" uit en wist ik echt niet hoeveel ik aan mn dagelijkse boodschappen uitgaf, zo anders is het nu. Het gaat niet hard, maar het saldo blijft groeien en daar ben ik trots op als alleenstaande moeder met 2 jonge kids!!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind mijn baan niet leuk, het levert veel stress op. Toen ik hier net kwam werken, vond ik het wel een leuke baan, met een lastige baas; toen was het niet 'verplicht'. Inmiddels heb ik 2 kinderen en een hypotheek; die verantwoordelijkheden maken dat ik mijn baas ben gaan haten. De baan is nog wel okay, al is het niet werk wat ik supergraag doe, maar de baas werkt me nu echt op mijn zenuwen (en ik inmiddels op de hare). Ik wil weer de vrijheid hebben om weg te kunnen gaan; dat idee alleen al zal het werk dragelijker maken.

  Siebrie

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik doe het uit vrije wil, niet uit noodzaak. En om ruimte te krijgen om een buffer op te bouwen van mijn uitkering. Verder vind ik het gewoon een sport om voor gas elektriciteit en water zo min mogelijk te hoeven betalen. Consuminderen heeft mij (nog) meer bewust gemaakt van hoeveel ik eigenlijk al heb. Meer dan genoeg om van te kunnen leven. Dat ik ook een heel goed leven kan hebben zonder allemaal onnodige uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij begonnen omdat ik minder ben gaan verdienen in 2010. Het was de uitdaging om het financiële plaatje rond te gaan krijgen met minder inkomsten. Nu we meer grip krijgen op de financiën is het ook nog een leuke sport geworden. Vanaf augustus 2014 zal mijn vrouw zonder werk zitten dus dan krijgen we weer met een nieuwe uitdaging te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. We begonnen jaren terug uit vrije wil, maar in de tijd is het steeds wat noodzakelijker geworden.
  Gelukkig kan ik goed puzzelen en daarbij nog steeds iedere maand wat opzij zetten dus we redden het nog steeds maar het word wel iedere keer een hele uitdaging!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Toen ik 16 jaar geleden moest stoppen met werken door mijn ziekte had ik ineens veel tijd over. Toen ben ik mij gaan verdiepen in onze financiën en ben enorm geschrokken van het vele geld dat wij over de balk gooide. Tussentijds 2 kids gekregen waar veel geld naartoe ging. Nu, kids 14 en bijna 12, hebben wij onze spaarpotten voor elkaar, leven erg bewust en geven nagenoeg geen onnodig geld uit.
  Daarom kunnen wij soms best een flinke investering doen, bv nu een tuinhuis en nieuwe overkapping aan het huis. Zomaar gespaard door geen onnodige zaken uit te geven, bewust om te gaan met mijn huishoudgeld en mijn envelopjes.
  Soms wordt er wel eens laatdunkend gedaan over mijn envelopjes, maar voor mij werkt dit het beste. Wij sparen erg veel geld per maand en lossen nu extra af.
  Straks gaan de kinderen studeren en ook daar moet geld voor zijn.
  Dus er zijn nog bestedingen genoeg om zo verder te leven. Ik zou ook niet meer anders willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik consuminder niet enorm. maar hou wel van overzicht en van daaruit zie je snel dat je nog best veel kan besparen en zo meer overhoudt voor leuke/luxe dingen en/of sparen wat ik ook wel belangrijk vind. en zo vangen we moeiteloos alle inkomstenverschillen op. ook erg fijn!
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Eigenlijk consuminderen wij (ik) omdat het best wel met iets minder kan, 'k besef dat dat een luxe is die veul mensen zich niet (meer) kunnen veroorloven. Toch is 't wel een fijn gevoel dat zoon nu geen schulden hoeft te maken voor een studie, omdat wij kunnen bijspringen en dat we dochter konden helpen om een appartementje in te richten, dat zij ook schuldenvrij heeft kunnen studeren.
  Simpelweg omdat we door te (consu)minderen het geld ervoor inmiddels hadden gespaard en ja daar ben 'k dan best trots op,
  groet


  BeantwoordenVerwijderen
 16. Omdat ik graag nog 1 jaar ouderschapsverlof wil opnemen moet ons gezin consuminderen. Ik ruil mijn `vrije tijd` in voor geld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oops ik bedoelde dus: ik ruil mijn geld in voor vrije tijd haha

   Verwijderen
 17. Anti carrière tijger16 oktober 2013 om 16:31

  Wat een leuke blog! Wij hebben de hypotheek altijd al gebaseerd op 1 salaris en een beetje bijbaan inkomen van mij omdat ik toen nog op school zat. We hebben nooit een top hypotheek gewild, ondanks dat mijn vader dit ons aan rade om wel te doen. We zochten een eengezinswoning en die hebben we gevonden in een klein dorpje, naast de grote steden om ons heen. Omdat we niet midden in de stad zijn gaan wonen in een klein appartementje, hoeven we nu ons huis niet te verkopen omdat er een kindje opkomst is.

  We hebben een paar jaar een riant inkomen gehad en daarmee in eerste instantie het hele huis verbouwd. Het was een krot (alleen de buitenmuren zijn blijven staan) en nu is het ons paleisje waarbij we, na 1 jaar alles zelfstandig te hebben verbouwd, trots op kunnen zijn. Toen we uit de verbouwing kwamen, hielden we ineens veel geld over. Bijna mijn hele maand salaris. We zijn getrouwd, ook nauwelijks het spaargeld voor aangeraakt en op huwelijksreis geweest.

  Nu ben ik zwanger en ben ik van plan om te stoppen met werken. We hebben veel geld over en gingen kijken wat we daarmee konden doen. Ik ben geen fan van beleggen en risico's nemen. Maar extra belasting betalen omdat we over de 42.000 grens lijken te gaan net voordat mijn zwangerschapsverlof stopt vind ik dood zonde. Mijn man gelukkig ook. Hij wil over 5-10 jaar het huis uitbreiden. Ik eigenlijk pas na minstens 10 jaar. Het is tenslotte net af. Ook dachten we eraan om een buffer te houden en elke maand 100 euro van de spaarrekening te gebruiken voor leuke dingen. Kleding, uitjes e.d. sinds we weten dat ik zwanger ben, zijn we al begonnen om mijn hele salaris elke maand apart te zetten en net te doen alsof we het niet hebben. Om er alvast aan te wennen. Zo meteen is dat geld er ten slotte ook niet meer en hebben we een kindje die me moeten verzorgen.

  Toen las ik over extra aflossen van de hypotheek. We willen beginnen met een annuïteiten hypotheek, waar we geen hypotheekrente aftrek voor krijgen. We wilden hem eerst in zijn geheel aflossen (a 9.000 euro) maar dat blijkt niet zomaar te kunnen. Je mag maar max 20% van de hoofdsom aflossen blijkt. Dat kan dus niet in een keer. We zijn nog niet eens begonnen, maar ik heb al het gevoel dat ik verslaafd ben. Ik heb in excel uitgerekend hoeveel we over 30 jaar betalen (indien de rente gelijk blijft of verdubbeld) belachelijk veel! Je betaald het bedrag gewoon 2-3 keer. We hebben ook nog andere hypotheken. Een daarvan is bijv. 100.000 aflossingsvrij. Daar betalen we in 30 jaar tijd 135.000 voor (indien de rente gelijk blijft) of 200.000 (indien de rente na onze rente vaste periode verdubbeld) en dan heb je nog steeds 100.000 schuld!! Daar schrik je wel van. Ik vind het zo gaaf dat jullie zo veel aflossen.

  Ik wil ook leren consuminderen (ook zodat we uitkomen met 1 salaris + een kleintje erbij) maar ook zodat we ondanks dat we in inkomen zakken ook nog kunnen aflossen. Mijn man is er helaas wat terughoudender in. Hij wil eerst afwachten, ik wil nu direct aflossen! Elk geval 20% van die 9.000 euro en dan op 1 januari 2014 nog eens 20%.

  Volgens mij krijg je er echt een kick van. Ook las ik van iemand die bij elke aflossing dacht: "Nu is ook de voordeur van mij, en de keuken kraan, en de wastafel" Het is tenslotte eigenlijk bezit van de bank als je een hypotheek hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dubbeltje op zijn kant gevallen16 oktober 2013 om 16:44

  Als je kijkt naar een dubbeltje op zijn kant, zijn er veel die het aan zichzelf te danken hebben. Niet altijd, maar in sommige gevallen wel. Die leven er maar op los, geen idee wat er in komt en eruit gaat, veel leningen met dure rentes, roken, over verzekerd, te dure spullen in huis, 1000 euro uitgeven aan iets waarvan ze niet eens weten dat ze het uitgeven. Waarschijnlijk kleren e.d., een te dure hypotheek. En dan piepen dat ze geen geld hebben voor eten. Ze moeten gewoon maar inzicht krijgen. Ik denk niet dat je in Nederland arm hoeft te zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar je moet niet altijd afgaan op wat mensen zeggen. Soms zijn ze ook gewoon te lui om te werken. Neem dan een minder leuke baan aan denk ik dan, maar je kunt altijd wel iets doen.

  BeantwoordenVerwijderen