woensdag 30 oktober 2013

Gemeentelijke begroting rond

"Sluitende begroting" staat er vandaag met grote letters op de voorpagina van ons regionaal huis-aan-huis blad waarmee bedoeld wordt dat onze gemeente de begroting voor het jaar 2014 rond heeft. Er blijft zelf nog een flink bedrag over waarmee de reserves van de gemeente verder aangevuld kunnen worden.

Uiteraard heeft zo'n begroting direct invloed op de inwoners en dat blijkt ook te kloppen na het lezen van het gehele artikel. De opbrengsten vanuit de Onroerende Zaak Belasting (OZB) zal jaarlijks worden verhoogd met het door het Rijk ingestelde maximum verhogingspercentage. Voor het jaar 2014 zal dat een verhoging zijn van 2,45 procent.

Voor de afvalstoffenheffing worden geen grote veranderingen verwacht, dus het tarief voor afvalstofheffing blijft gelijk. Aangezien we in onze gemeente voor het grootste deel per kilo betalen, zullen wij daar het komende jaar waarschijnlijk alleen maar op vooruit gaan aangezien we sinds dit jaar al veel bewuster met afval om gaan en halverwege het jaar beter zijn gaan scheiden waardoor we ook minder afval produceren.

De rioolheffing wordt met 3,65 procent verhoogd en de overige belastingen en tarieven worden met het inflatiepercentage van 2,6 procent verhoogd.

Dat betekent dat we vooral lekker door moeten blijven gaan met aflossen zodat onze maandelijkse bestedingsruimte niet lager wordt.

2 opmerkingen:

  1. Tja, niet echt nieuw dat bijna alles max. omhoog gaat. "Er blijft zelfs nog een flink bedrag over." Waarom gaan ze dan zoveel omhoog met de belastingen? Kunnen ze die dan ook niet wat lager houden, zodat de mensen zelf wat overhouden i.p.v. de gemeente. Ik wordt steeds banger dat we straks niet meer uitkomen maandelijks!! We hebben nog maar 5% van de hypotheek afgelost wat maandelijks (bruto) 40 euro scheelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat klinkt goed. Ik dacht dat gemeentes allemaal zwaar tekorten hadden.

    BeantwoordenVerwijderen