maandag 7 oktober 2013

De recessie is voorbij

"Nederland is uit recessie" stond er vandaag te lezen op nu.nl. En ook de volkskrant, nrc en telegraaf meldden dit. En zolang maar genoeg media dit maar meldt, dan zal het vanzelf een keer echt beter gaan met de economie. Dat zal Knot waarschijnlijk gedacht hebben toen hij dit nieuws naar buiten bracht.

Ook met de huizen gaat het weer de betere kant op. De open huizen dag werd goed bezocht en ik lees zelfs verhalen over een lichte stijging van de huizenprijzen.

Het moet allemaal nog maar gebeuren en voorlopig kunnen we ook alleen nog maar afwachten. Er moet nog steeds 6 miljard bezuinigd worden, opgelegd door Brussel en de gevolgen van die bezuiniging zullen ongetwijfeld invloed hebben op ons economisch herstel. Daarom sta ik nog niet direct te juichen van blijdschap bij het horen van dit soort nieuws.

Ik las ook dat de werkeloosheid een jaar achter de groei aan gaat en dat er de komende tijd door veel bedrijven nog flink in personeel gesneden gaat worden. De kans dat je in de komende periode alsnog zonder baan komt te zitten neemt dus nog niet af.

Toch is het natuurlijk wel leuk om af en toe weer wat positieve geluiden over de economie te lezen. Maar wat moeten we er van geloven? Wat denk jij? Zijn we uit de recessie en gaan we daar binnen nu en een jaar iets van merken?

7 opmerkingen:

 1. Ik betwijfel of we uit de recessie zijn. Misschien cynisch maar ik vroeg me meteen af wat Knot ervoor kreeg dat te zeggen: een bonus, commisariaatje oid...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk ook dat we nog niet uit de recessie zijn. Ik denk dat deze berichten naar buiten komen om de koopkracht op te krikken. In het kader van als we het maar hard genoeg roepen gaan de mensen het vanzelf geloven.
  Groetjes Esmee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoop het! Maar ik wacht het gewoon rustig af; ga nu niet opeens meer geld uitgeven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik merk het om me heen, mensen willen weer huizen kopen. Hier in Den Bosch is er al een lichte stijging voelbaar. Er zijn ook veel huizen verkocht in de buurt. Hopelijk is de bodem inderdaad bereikt. Niet dat het voor ons iets uitmaakt, wij willen niet verhuizen en we hebben allebei een baan met een vast contract.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De Nederlandse Bank is onafhankelijk en heeft helemaal geen baat bij om te zeggen dat de recessie voorbij is als het niet zou zijn. Dhr. Knot zei overigens wel dat we alleen uit de recessie zijn als we niet ten onder gaan aan politiek onvermogen. Die 6 miljard bezuinigingen zijn absoluut noodzakelijk om niet een te groot begrotingstekort te krijgen. Krijgen we dat wel, dan kunnen we een fikse boete verwachten vanuit Brussel.

  Overigens denk ik niet dat je er veel van merkt op individueel niveau, dit zijn macro-economische cijfers en bekijken de situatie over het gehele land in zijn algemeenheid. Op persoonlijk niveau kun je nog steeds je baan verliezen of een flinke salarisverhoging krijgen, en kun je dus een compleet ander beeld hebben van de economische malaise. Als ik kijk naar mezelf, dan heb ik helemaal niks gemerkt van de economische malaise omdat ik er juist qua salaris op vooruit ging.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vond het ook fijn een positief geluid te horen. Bovendien geloof ik wel in het principe van self fullfulling prophecy: als je maar vaak genoeg zegt dat het beter gaat, dan gaat het uiteindelijk ook beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. voor hun dikke portemonee zeker maar niet voor een gezin moeder met 4 kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen