zaterdag 5 oktober 2013

Bijstorten in onze spaarhypotheek

Naar aanleiding van de reactie die we van onze bank en tussenpersoon hebben gekregen naar aanleiding van een simpele vraag of we nog €5.000 extra konden storten op onze spaarhypotheek, heb ik gisteren maar weer eens gebeld naar de tussenpersoon om te vragen wat er nu allemaal bedoeld werd in het complexe antwoord op mijn eenvoudige vraag.

Gelukkig was de telefoniste het eens dat het antwoord niet echt duidelijk was voor de vraag en daarom ging ze de vraag opnieuw voorleggen aan de bank. Dus misschien gaat het ons dit jaar nog lukken om  €5.000 extra te kunnen storten op onze spaarpolis van onze spaarhypotheek en daarmee de maandlasten te verlagen of de looptijd te verkorten.

Dus binnenkort misschien weer een blog over een het vervolg van ons plan om ook nog wat geld bij te storten in onze spaarpolis.

Wat zouden jullie kiezen? Lagere maandlasten of een kortere looptijd? Wij denken nu eerst aan lagere maandlasten om daarmee onze aflossingsvrije hypotheek gemakkelijker en sneller af te kunnen lossen.

17 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Lagere maandlasten! Aan een kortere looptijd heb je niets als je NU je baan kwijt raakt, relatie over, e.d. Ik zou altijd voor lagere lasten in het nu gaan (als het om extra aflossen gaat)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lagere maandlasten! Op die manier hoef je jezelf steeds minder zorgen te maken over de hypotheek. Maar ook al kies je voor kortere looptijd, dan kan je dat later toch ook nog laten herberekenen, toch? Bij onze bank wel, tenminste :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou ook voor de lagere maandlasten gaan, je kan later altijd nog de looptijd wat verkorten als je op de rest veel bespaard hebt is het dan makkelijk te dragen. Gebeurt er nu wel iets dan heb je een mooie besparing nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed onderwerp, ook wij willen volgend jaar iets met onze hypotheek gaan doen, maar wat is wijsheid. Ben benieuwd naar verdere reactie's. En misschien kan "Anoniem"uitleggen wat er dan zo dom aan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij kozen voor kortere looptijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou ook voor lagere maandlasten gaan. Wat je daarmee uitspaart, kan idd altijd nog weer als extra aflossing gebruikt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het ligt er aan wat je doel is. Wil je lagere maandlasten om risico's op te vangen als werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid mocht dit zich voordoen. Of is jullie doel om de hypotheek eerder afgelost te hebben zodat je bijvoorbeeld eerder met pensioen kunt? Of wil je zoveel mogelijk rendement behalen? Dan is een optie om alleen de inlegperiode in te korten en de looptijd gelijk te laten. Voorwaarde is wel dat de renteaftrek in stand blijft.
  Let wel op: Als je kiest om je looptijd te verkorten is het vanaf 1-4-2013 niet meer mogelijk om dit later weer terug te draaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben eerst extra afgelost en daarna de looptijd ingekort naar 20 jaar (waarvan we nu nog iets minder dan 10 jaar te gaan hebben. Maar onze kinderen zijn volwassen en voor ons geldt dat we onze hypotheek afgelost willen hebben als we met pensioen gaan. Dat laatste zou niet of nauwelijks gelukt zijn als we de looptijd van 25 jaar onveranderd hadden gelaten.

  Ik herken trouwens wel je getob met de tussenpersoon en de bank. Riep ik een half jaar geleden nog dat het met onze bank 'smooth' verliep, dat is inmiddels niet meer zo. Vooral in de zomer zijn er behoorlijk veel fouten gemaakt. Omdat manlief zelf bij die bank werkt kent hij de bedrijfscultuur en - structuur en weet daar wel tactvol, doch assertief door heen te laveren. Maar het is wel ergerlijk, hoeveel fouten er gemaakt worden en hoelang reacties uitblijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. volgens mij is het goed om geld in je spaarhypotheek te doen. Ik heb het er nog over gehad met iemand die werkt in de hypotheken. Het schijnt vrij ingewikkeld te zijn, en veel mensen hebben later erg veel spijt wanneer ze wel geld in hun spaarhypotheek stoppen/ komen dan zelfs in financiele problemen.
  Persoonlijk (wij hebben zelf 1/3 aflossingsvrij en 2/3 spaarhypotheek) zou ik hier ook niet aan beginnen, eerst de aflossingvrije rekening aflossen en daarna in een spaardeposito.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. excuus: NIET goed bedoel ik. (om extra geld in je spaarhypotheek te stoppen)

   Verwijderen
 10. 5000 euro nu aflossen bespaart bruto nauwelijks op je maandlasten!
  In de spaarhypotheek bouw je lekker netto onbelaste rente op om straks af te lossen.

  Maargoed, ik ben maar een simpele belastingadviseur :).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In eerste instantie zou ik voor lagere maandlasten kiezen en dan dat bedrag wat je minder betaald, gevruik je dan maandelijks je aflossingsvrije deel af te lossen.
  Het jaar erop stort je nogmaals bij, maar dan om je looptijd te verkorten.
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi,

  Ik heb laatste € 3000 bijgestort, scheelde me 1 jaar aan het einde van de rit, of 10 euro premieverlaging per maand, 24 jaar lang , wij zijn voor het inkorten met 1 jaar gegaan, aangezien dat ook 10.000 minder rente betekend voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. WIj in België hebben een annuïteiten hypotheek en als ik bijstort kies ik ook altijd voor lastenverlaging. Zo hebben we er onmiddellijk profijt van en bovendien zijn we zo een eventuele rentestijging voor. Eens de maandlast dan onder een makkelijk leefbaar bedrag is gezakt, wil ik opteren voor het inkorten van de duur. Maar in elk geval, als je dan nog even lang zou moeten blijven betalen als vandaag, maar de maandsom peanuts is, hoef je er verder ook niet mee in te zitten. Tenslotte zou je zonder koopwoning ook huurgeld moeten betalen tot het einde van je dagen. En als je altijd maar blijft aflossen, wordt de duurtijd plots toch automatisch herleid naar nul en kom je uiteindelijk op hetzelfde uit, of heb ik het mis?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb ergens gelezen dat je het inderdaad moet storten bij je spaargedeelte. Dan worden je netto kosten wel minder. Een spaarhypotheek aflossen schijnt niet veel op te leveren. Wij hebben namelijk ook spaar, aflossingsvrij en annuïteit. We lossen eerst annuïteit af, daar betaal je op dit moment het meeste rente aan in verhouding en daarna aflossingsvrij.

  BeantwoordenVerwijderen