zaterdag 29 juni 2013

Afval: stand van zaken

Vanavond kwam ik, VL, tot de onaangename verrassing dat we nog geen paspoort of ID-kaart hebben geregeld voor DL. En we gaan vrijdagavond al op vakantie.... Goed, we kunnen nog een spoedaanvraag doen, maar daar komen we dan maandag wel achter. Erg dom, maar nu niets meer aan te doen.

Al speurende op de website van onze woongemeente, kwam ik erachter dat we kunnen zien hoe vaak we de groene en grijze container aan de weg hebben gezet en wat dus de tussenstand is. Een kilo afval kost hier 21 eurocent.

In deze blog schreef ik al over de gemeentelijke heffingen en dat we dit jaar goed gaan letten op de hoeveelheid afval. We scheidden altijd al het afval voor de groene en de grijze container en het oud papier, glas, blik en plastic. Deze laatste vier worden kosteloos opgehaald. Ook worden schillen kosteloos opgehaald en daar zijn we dit jaar ook mee gestart. Door de schillen in een aparte bak te bewaren, scheelt het ons zeker een kilo per week.

Ook zijn we nu een maand parttime aan de wasbare luiers gegaan. Waarschijnlijk besparen we nu 5 kilo per week.

Goed, we hebben vanaf januari 2013 7x de grijze container aan de weg gezet met een totaal gewicht van 194,5 kilo. De groene container is nog maar 2 keer aan de weg gezet met in totaal 84 kilo. Dit maakt samen 278,5 kilo. We doen dit voor het gemak maar even x2 en dat maakt 557 kilo aan het einde van dit kalenderjaar. We zouden dan 309 kilo minder afval hebben weggegooid. 309x0,21=64,89. Een besparing van 65 euro ten opzichte van vorig jaar.

We zouden nog kunnen besparen door een compostvat in de tuin te zetten, zodat we minder kilo's in de groene container gooien. Dit is zeker een optie, maar dan moeten we nog wel een plekje in de tuin hiervoor vinden. Misschien is dat iets voor volgend jaar.

Voor nu zijn we al erg blij, maar het motiveert ons nog meer om te besparen op de kilo's afval.

4 opmerkingen:

 1. fijn dat je op die manier kan besparen! wij betalen een vast bedrag per jaar. op zich ook wel fijn met alle luiers van oppaskindjes ;) maar er valt ook niets te besparen door afval scheiden oid. maar een superesparing lijkt me! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat scheelt weer een heel stuk. Hier betalen we gewoon p/jaar een x-bedrag. En we hoeven alleen groen/grijs en glas te scheiden en papier wordt 1x in de maand door 1 van de scholen opgehaald.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie hebben toch weinig afval.... Wij betalen per container en de maximale aantal kilo's in de grijze container is 80 kg!(240 liter) Manlief zorgt voor het grijze geval en hoe hij het presteert (!?) er zit altijd voor minimaal 80 kg. in en helemaal vol (deksel moet/kan dicht) Ik kan de container niet eens naar voren rijden ZO VOL/ZWAAR. De container gaat 13 x per jaar aan de weg en wij kieperen ALLES erin (o nee, toch niet - geen glas/papier/batterijen/klein huishoudelijk/plastic/kleding-lompen/nog geschikt voor de kringloop)
  Met alles bedoel ik restafval en groen. We hebben zo weinig groen dat als we dit in de groene container doen, deze container maar 1-2 keer per jaar naar straat gaat. Dus keuze gemaakt, groente afval gaat naar de volkstuin en de rest in grijs. Oja 13 x 80 kg. is 1040 kg. 13 x container = 85,12 (2012) en voor dit jaar zou het 13 x container = 57,98 worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier betalen we een vast bedrag voor aflvalheffing en ,wij betalen voor 3 personen terwijl we maar met zijn tweeen zijn , heel apart, met 1 persoon betaal je voor 1 , voor 2 personen betaal je voor 3 en voor 3 personen betaal je ook voor 3 , de logica hiervan ontgaat mij totaal,maar zal wel aan mij liggen, verder hebben wij 3 containers ,waarvan de groene en de grijze om de week opgehaald worden en de blauwe voor papier 1 x per maand. plastic kunnen wij apart inleveren in een container die bij de winkelcentra staat en ook door de gemeente geleegd worden, wij besparen dus geen geld met afval scheiden ,maar omdat het beter voor het milieu is ben ik toch erg fanatiek met afval scheiden

  BeantwoordenVerwijderen