zondag 23 juni 2013

Waarom nog sparen voor de studie van de kinderen?

Zojuist lees ik dat studenten kunnen lenen tegen 0,6% rente. Vergeleken met de rentestand van 1993, de tijd dat ML begon met studeren, een verlaging van bijna 9%!

Wij zetten elke maand nu €50 opzij per kind zodat ze daar hun studie van kunnen betalen, maar als je de huidige rentestand ziet, dan zou je bijna gek zijn als je niet de maximale lening afsluit en dat geld gewoon op de bank zet tegen 2% rente. En waarom zouden we dan nu elke maand €150 opzij zetten voor onze 3 kinderen terwijl we dat geld nu goed zouden kunnen gebruiken om onze hypotheek versneld af te lossen. Als we volgens ons schema zouden aflossen, zouden we met deze extra €150 namelijk ruim 3 jaar sneller hypotheekvrij zijn.

Zonder risico is het lenen natuurlijk niet. Je moet het in 15 jaar terugbetalen en de rente zal de komende 15 jaren ongetwijfeld weer omhoog gaan.

12 opmerkingen:

 1. Dat is echt een koopje. Toen ik mocht terug betalen was de rente ruim 6%. Mijn man heeft zelfs 8% gehad.
  Ik spaar toch maar even door.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik weet niet hoe oud je kinderen zijn, maar wellicht is het tegen die tijd wel weer anders. Voor de kinderen is het erg fijn om het een en ander op die manier op te kunnen lossen.
  Als 150 euro teveel is, zou je ook de helft kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je huis meer is afgelost, hou je meer geld over, ook voor de studie van de kinderen,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In 1993 ging de rente pas lopen als je was afgestudeerd! Dat weet 'k omdat 'k destijds bij de IBG werkte, de regels veranderen jaarlijks dus daar zou 'k niet teveul op vertrouwen,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu aflossen op de hypotheekschuld is handiger dan sparen met een rente van 2%. Ik neem aan dat de rente op de hypotheek een stuk hoger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een moeilijke keuze. Ik zou toch wat blijven sparen, maar idd bijvoorbeeld de helft voor de studie en de helft voor de aflossing gebruiken. De regels zijn aan verandering onderhevig en als net afgestudeerde student niet meteen met een mega schuld zitten, is wel erg fijn, hoor! Hier lenen de kinderen niet (zo lang als 't lukt) Het zijn zulke grote bedragen, dat je daar maar moeilijk weer vanaf komt. Ze werken en eentje woont lekker goedkoop thuis. De ander woont anti kraak en doet het helemaal op eigen houtje, met een studiefinanciering zonder lening. Wij kopen af en toe wat boeken of voedsel om het jaar door te komen. Maar het zou geweldig zijn als ze op deze manier hun diploma kunnen halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kun je niet hetzelfde systeem opzetten als met aflossen: annuïteit-sparen? Hoe meer je aflost, hoe minder rente je betaald, hoe meer je over hebt om te sparen. Of je gaat met die 150 euro ook aflossen, is rendabeler dan sparen tegen 1,8% en je kunt dan extra hard sparen voor de studie als het huis afgelost is, dan hou je toch geld 'over'.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. pff moeilijk. ik heb zelf geen hypotheek dus geef elke maand een flink bedrag aan de woningbouw.. geen enkele invloed op dat bedrag.. (behale verhuizen dan ok.. :p) wij sparen ook 50 per maand voor de kids en dat vind ik erg fijn. mijn ouders konden dit niet, hadden ook zelf geen buffer door een slechtlopend restaurant wat zelfs eindigde in schuldsanering... ik wil het graag anders voor mijn kinderen en weet niet wat we in de toekomst verdienen. dus ik bouw juist nu het kan graag een buffer op. het liefst doorlopend natuurlijk maar mochten we achteruitgaan in inkomsten hebben we iig iets opgebouwd voor ze... maar ja 3 jaar minder hypotheek is ook een flink bedrag idd.. maar meer op de lange termijn en voor jullie zelf.. ik zou het ook wel een fijn idee vinden als je je kinderen een keus kan bieden in wat ze willen zonder je op dat moment nog af te vragen hoe je dat moet gaan betalen/bekostigen.. lastig... !!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij blijven sparen voor de kinderen. Voor de hele studie zal het niet genoeg zijn, daar moeten ze zelf voor bij lenen en werken. Ik vind het fijn om ze een bedrag mee te kunnen geven, voor studie of start in een woning. Ik wil het niet uitstellen om daar voor te sparen.
  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij sparen ook al jaren voor de kids. Afgelopen twee jaar vond ik dat potje toch fijn. Fietsen en laptop, gsm. Allemaal al gekocht van dat geld en het doet je geen pijn in de beurs. Ik blijf lekker voor hen sparen en hoop dat ze schuldenvrij de studie doorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien eens nadenken over de manier waarop jullie sparen voor de kinderen? Er is echt wel meer rente te behalen dan die 2%, bijvoorbeeld door het geld voor langere tijd vast te zetten, b.v. 15 of 18 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij sparen niet meer voor de kinderen. We lossen nu af zodat we straks lage woonplaatsen hebben. Er komt wel een lijfrente vrij rond die tijd dus dat scheelt. Afwachten ook of ze gaan studeren.

  BeantwoordenVerwijderen