zondag 9 juni 2013

Zonnepanelen

In januari hebben we al eens een blog geplaatst over het wel of niet (laten) plaatsen van zonnepanelen. Onze conclusie was toen dat we voorlopig ons geld nog niet zouden uitgeven aan zonnepanelen, maar door de reacties die we toen kregen en door reacties van vrienden en familie om ons heen, zijn we toch enigszins aan het twijfelen geraakt.

Afgelopen week hebben we toch een offerte laten maken en we zullen de komende weken nog wat meer offertes laten maken. We hebben ruimte voor 22 panelen, een aantal op het platte dak van onze garage. Die zouden we goedkoop zelf kunnen plaatsen. De panelen op het schuine dak zouden we moeten laten plaatsen en daarin zitten vooral de kosten. Voor de 22 panelen samen, inclusief montage, zouden we zo'n €10.000 kwijt zijn. Daar gaat nog subsidie vanaf, maar op zo'n extra kostenpost zitten we voorlopig nog niet echt te wachten.

Als we die €10.000 in onze hypotheek zouden stoppen, zouden we daar zo'n €500 per jaar mee besparen. Bruto. Met 22 zonnepanelen, zouden we per jaar ruim €1.000 besparen. Netto. Het grootste verschil is dat het aflossen van de hypotheek 100% gegarandeerd is en dat we daar niets voor hoeven te doen.

De conclusie om voorlopig geen zonnepanelen te nemen, trekken we eerst maar weer even terug. We zullen eerst nog een paar offertes laten maken en dan nog eens goed nadenken of we zonnepanelen op ons dak gaan (laten) plaatsen. We zullen het sowieso laten weten via deze blog!

10 opmerkingen:

 1. Jullie hadden ook geen gas toch ? Dan is er ook een ander veel sneller terug verdienmodel. 22 panelen dat is veel kijk naar verbruik ga daar ruim boven zitten dat is voldoende (10-20%)

  Kijk naar kwaliteit panelen en omvormers die hebben zeer goede en lange garantie en behaalde opbrengsten.

  Maar laat eerst een expert kijken naar de plaats van de panelen bij minder goede plaats kan opbrengst tegenvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Her en der in het land zijn ook info avonden over zonnepanelen. Mijn man gaat zich er ook in verdiepen. (ik kijk over zijn schouder mee, heb er niet zoveel verstand van) dus wie weet gaan wij ook overstag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om ermee bezig te zijn! Succes met het uitzoeken van alles en met het nemen van de uiteindelijke beslissing. Ik heb ook het één en ander uitgezocht, maar wij kunnen/mogen hier geen zonnepanelen plaatsen, helaas. (heeft te maken met VVE)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je serieus wilt besparen op stroom zou je ook kunnen overwegen om geen nieuwe set te nemen. Wij hebben zelf op dit moment een gelukje. We krijgen binnenkort een set geleverd (moeten we zelf installeren), met 9x 250wp panelen + Danfoss omvormer + montagemateriaal en bekabeling. Geen luxe All Black panelen, maar gewoon goed Duits spul.

  Deze panelen zijn als proefopstelling gebruikt voor 1 jaar (omvormer, kabels en montagemateriaal is nieuw). Met deze set hebben we een terugverdientijd van ongeveer 4 jaar, aangezien het ons 2200 euro gaat kosten en ons dak exact op de juiste positie zit zonder schaduw. Spullen worden ons gebracht.

  Als je zelf handig bent zou ik aanraden om gewoon eens marktplaats af te struinen. Soms heb je geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De vraag die bij me opkomt is hoeveel elektriciteit verbruiken jullie en hoeveel watt piek uur hebben die zonnepanelen?
  Want in mijn ogen zijn 22 zonnepanelen erg veel zeker als het gaat om jullie eigen energieverbruik te verlagen. En 22 zijn zeker een grote investering. Je mag terugsalderen aan het net maar hou er rekening mee dat je per geleverde kwh maar tussen de 5 en zeven cent krijgt. Dus als je veel meer levert dan dat je afneemt ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee. Wij hebben zelf 12 zonnepanelen op het dak liggen en dat dekt niet ons volledige elektriciteitsverbruik maar heeft er wel voor gezorgd dat we per jaar nog maar zo'n €90 kwijt zijn (inclusief netbeheer) voor elektra.

  Thara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat zou je verbruiken als je geen gasaansluiting hebt 5000 tot 8000 Kw per jaar ? Misschien kan watkosteengezin dat uit de doeken doen :)

   Verwijderen
 6. Ik heb zonnepanelen aangeschaft in 2010. Ik heb ook subsidie erop. Sinds die tijd zijn de prijzen van zonnepanelen flink gedaald. Ik begrijp dat ze nu invoerheffing op de chinese panelen willen heffen. Kwalitatief hoor ik ook geen positieve verhalen over deze panelen. Ik heb zelf Siemens panelen die hoop ik duurzaam zullen blijken. Tot nu toe wekken ze op wat ik verwacht had. Ik heb ze op mn platte dak (10 st) op 8m hoogte, naar het zuiden wijzend onder 15 graden. Dit is een lange termijn investering (ik denk dat ze tussen de 5-8 jaar terugverdiend zijn).Ik zie overigens de energieprijzen alleen maar stijgen. Ik heb ook een gesubsideerd zonneboiler die zijn werk ook goed doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven30 juni 2013 om 15:04

  Hai, ik lees met belangstelling jullie posts over zonnepanelen. Er is echter één ding dat ik nergens lees (ook niet elders; of ik lees niet goed genoeg), wat steeds maar in mijn hoofd terug komt, als ik aan zonnepanelen denk. Misschien maak ik een denkfout, maar ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

  Ik denk namelijk steeds: ik ga niet aan de zonnepanelen (ook wij kunnen er ruim 20 kwijt), omdat er geen 'gek' te vinden is die later bij een (min of meer gedwongen) verhuizing ook maar één euro meer voor ons huis zou willen betalen. Met min of meer gedwongen bedoel ik, dat het niet onze intentie is om ook nog maar een keer te verhuizen, maar ja, je weet het niet. Je zult maar via arbeidsongeschiktheid of het verliezen van je baan zóveel in inkomen achteruit gaan, dat je het niet meer op kunt / wilt brengen. Ik heb namelijk op Funda nog nooit gelezen 'dit huis is voorzien van x aantal zonnepanelen'. Het interesseert de meeste mensen gewoon niet (of ze doen alsof; waarom zou je je onderhandelingspositie verslechteren door reeds geplaatste panelen te betalen, als die mensen al lang blij zijn dat ze in deze economie van hun huis af zijn).

  Een ander (financieel) argument tegen, dat altijd bij mij omhoog komt, is dat die zonnepanelen toch (net als elke andere electronica) onderhoud en vervanging nodig heeft. Die € 10.000 investeer je dan NU, maar over pakweg 18-25 jaar moeten ze misschien wel (gedeeltelijk) vervangen worden en dan blijkt die € 10.000 'gewoon' een consumptieartikel te zijn, waarmee je wellicht wel een besparing op liquiditeitsniveau hebt gehad gedurende de periode. Maar ook geen euro extra 'echt' van jezelf is geworden, als je VAN die besparing (die je natuurlijk keurig gespaard hebt iedere maand *kuch* LOL) vervolgens WEER nieuwe panelen moet kopen op termijn.

  Nogmaals, ik zal wel een denkfout maken, want ik hoor hier NIEMAND over. (nogmaals; of ik moet niet goed genoeg lezen).

  Kan iemand hier op reageren. Want ik wil graag gecorrigeerd worden, als ik het fout zie.

  Groetjes,
  Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven30 juni 2013 om 16:18

  Wat natuurlijk wél kan, is het door de zonnepanelen bespaarde bedrag, maandelijks te sparen en daarvan (bijv.) jaarlijks alsnog een extra aflossing op de hypotheek doen. En vervolgens nadat de zonnepanelen defect gaan (na 18-25 jaar) besluiten om nooit meer zonnepanelen te vervangen.

  Als je dan de som maakt dat je op deze wijze extra veel hebt kunnen aflossen, dan heeft het volgens mij zin op panelen aan te schaffen i.p.v. aflossen. Maar dan moet je wel én de aanschafkosten van de zonnepanelen er uit hebben én daarna nog méér rendement hebben gemaakt, dan je bij elkaar opgeteld zou hebben gemaakt bij een extra aflossing van € 10.000 (dat is; alle minder te betalen hypotheekrente i.v.m. de aflossing).

  Laat nog buiten beschouwing het nadeel bij verhuizing, waardoor je hypotheek alsnog € 10.000 méér is dan indien je zou hebben afgelost, terwijl je er (bij lange na) niet een extra hoge verkoopprijs voor terug krijgt.

  Ben ik nog duidelijk? Ik merk dat ik het lastig vind mijn gedachten plat op papier te krijgen... :-)

  Groetjes,
  Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn reden om wel zonnepanelen op mijn dak te zetten was als volgt. Ik verlaag nu mijn maandlasten, dus mocht mijn inkomen lager worden, dan is het makkelijker om in dit huis te blijven wonen. Mijn terugverdientijd is zo'n 8 jaar (met dank aan de subsidie), en ga daarna dus winst draaien. Als de panelen (geen onderhoud nodig, alleen af en toe een keertje schoonmaken met een emmertje water) er na jouw genoemde 18 jaar mee op zouden houden, heb ik dus 10 jaar niet of nauwelijks stroom en belasting daarover betaald. Daarnaast kun je de panelen gewoon van het dak afhalen en meeverhuizen, want ik denk ook dat er niet extra voor betaald wordt door een eventueel volgende koper.
   groetjes, een hypotheekverlaagster ;-)

   Verwijderen