zaterdag 1 juni 2013

Maandoverzicht mei

Dit keer weer een maandoverzicht, te beginnen met onze uitgaven in grafiekvorm:
Uitgaven mei 2013
In bovenstaande grafiek zijn de pijnpunten te zien, maar belangrijker, ook de kostenposten waar we geld hebben overgehouden. En dat laatste is de afgelopen maand erg goed gegaan. Hieronder zullen we even een aantal van de begrotingsposten verder uitlichten.

De hypotheek staat weer in de plus. Dit komt uiteraard door de extra aflossingen die we dit jaar gedaan hebben. Hierdoor hebben we lagere hypotheekkosten dan we in het begin van het jaar begroot hebben.

De kinderopvang is sinds onze oudste naar school gaat, flink omlaag gegaan. De begrotingstekorten van de eerste maanden van het jaar kunnen we vanaf nu dus goed maken.

Ons eerste pijnpunt, de boodschappen. Deze uitgaven waren in mei aanzienlijk hoger dan alle voorgaande maanden. De hogere kosten zitten vooral in de twee verjaardagen van ZL1 en ZL2 in de afgelopen maand, maar misschien ook een klein beetje in de motivatiedip vlak na onze vakantie aan het begin van de maand.

Voor uitjes en vakantie hebben we ook weinig uitgegeven, maar dat komt vooral omdat de vakantie aan het einde van april en begin mei vorig jaar al betaald was.

De tijdschriften en abonnementen zijn wat hoger door het betalen van de contributie van de wijkvereniging en een "vergeten" abonnement van vereniging eigen huis.

We zijn met uit eten ook weer onder budget gebleven. Twee keer hebben we een cafetaria gesponsord met een vlugge en makkelijke hap.

Onze grote vergissing, de uitgaven voor kadootjes, zijn ook deze maand weer een grotere hap uit de begroting gebleken. Dat gaan we ook niet meer goedmaken dit jaar, want de verjaardagen blijven doorgaan. En deze maand waren natuurlijk onze jongens jarig, dus vandaar dat we deze maand al helemaal wat meer hebben uitgegeven.

De grote rekeningen voor de verzekeringen krijgen we aan het einde van elk kwartaal en daarom hebben we daar deze maand weer goed aan over gehouden op de begroting.

Vervoerskosten zijn door de brandstofkosten naar de vakantiebestemming en het bijvullen van de motorolie in de auto wat hoger geworden.

We hebben niets uitgegeven voor de inrichting van ons huis en/of de tuin, dus dat geld hebben we deze maand overgehouden.

Ook hebben we geen onvoorziene uitgaven gehad in mei, dus ook dat geld hebben we overgehouden.

En zo hebben we in totaal in mei €679.77 minder uitgegeven dan begroot. De details van onze uitgaven voor mei zijn hieronder in tabelvorm terug te zien:

De getallen

Het hele jaar ziet er ook nog best goed uit. We moeten de maand april nog even goed controleren, maar zoals het er nu naar uit ziet, hebben we voor heel 2013 €25 minder uitgegeven dan begroot. Daarmee lijkt de begroting, ondanks wat vergissingen (kadootjes), toch nog best sluitend te zijn.

Tot slot nog een grafiek van het jaaroverzicht. Hierin is duidelijk te zien waar we geld teveel aan uitgegeven hebben. Maar hierbij moet wel gezegd worden dat de kosten voor kinderopvang aan het eind van het jaar gecompenseerd zullen zijn door de lagere kosten van kinderopvang.
Jaaroverzicht 2013


7 opmerkingen:

 1. Tjonge, wat een discipline! Ik kan dat niet, hoor... zo perfect alles bij houden. Knap, hoor! En leerzaam! Ik ga er misschien ooit toch eens voor zitten....

  Groeten!

  Jo-Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je kunt het jezelf iets makkelijker maken met een website die de grafieken etc voor je maakt... Afaspersonal, huishoudboekje.nl, het gratis MoneyCheck.be, ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar hierbij moet wel gezegd worden dat de kosten voor kinderopvang aan het eind van het jaar gecompenseerd zullen zijn door de lagere kosten van kinderopvang.
  Eeuh, hier klopt vlgs mij iets niet.
  Verder mooi bijgehouden, erg overzichtelijk. Ik vind het leerzaam om ook een bij een ander de begroting te bekijken. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. t gaat om haar budget. het totaal budget is een bepaald bedrag en omdat 1 kind nu naar school gaat ipv kdv (of minder kdv) maakten ze in t begin van t jaar meer kosten op van het budget dan de rest van het jaar..

   Verwijderen
 4. Wat ik me afvroeg: geven jullie ook geld uit aan 'goede doelen' en 'sport' of is dat in een bepaalde categorie verwerkt?
  Leuk om te zien dat het ernaar uitziet dat jullie binnen het vooraf bepaalde budget zullen blijven. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede doelen: we geven alleen als er een collectant aan de deur komt of als de kinderpostzegels er zijn. We sponsoren ook wel kinderen van de wijk als zijn een sponsorloop oid hebben.
   Sporten: we hebben geen abonnement op de sportschool en we zijn verder ook geen lid van een sportvereniging.

   Verwijderen
 5. Hallo, heel leuk dat jullie dit zo nauwgezet delen met iedereen! Zelf trachten wij een handig overzicht te bieden om je budget te optimaliseren met tips om geld te besparen, geld te beheren en meer geld te verdienen op onze site www.budgetplanning.be
  Graag plaatsen wij een link naar jullie site om onze lezers aan te moedigen + ongetwijfeld zijn er extra tips te vinden bij jullie. Mochten jullie zelf tips hebben, laat het gerust weten.
  Succes met jullie verdere planning,
  Stefan
  webmaster

  BeantwoordenVerwijderen