woensdag 12 juni 2013

Verbruik electriciteit

Deze week vroeg een lezer hoeveel kWh wij per jaar verbruiken. Wij hebben dus geen gasaansluiting. We koken op inductie en ons huis wordt verwarmt door middel van een warmtepomp. We hebben even de gegevens van de jaren hiervoor erbij gepakt.

Van augustus 2009 - augustus 2010 hebben wij 9392 kWh per jaar verbruikt.
Van augustus 2010 - augustus 2011 hebben wij 7841 kWh per jaar verbruikt.
Van augustus 2011 - augustus 2012 hebben wij 7887 kWh per jaar verbruikt.

Dit (lopende) jaar hebben wij er natuurlijk een gezinslid bijgekregen, maar we verwachten niet dat dit nu al veel energiekosten met zich mee gaat brengen. Ze gaat namelijk 1x per week in bad en haar kleertjes wassen we mee met de onze, dus zo heel veel extra's gaat dit niet schelen.

We hopen dit jaar onder de 8000 kWh te blijven, dat is een mooi streven.

5 opmerkingen:

 1. Zo dat is een stukje meer verbruik dan bij ons maar heel logisch als alles op elektra gaat. Wij koken wel op elektra maar gebruiken gas voor de (basis)verwarming (max 15 graden)en voor de rest een houtkachel. Nu snap ik ook de 22 panelen.
  Maar het is en blijft een hele investering en ik zou zeker meerdere offertes laten maken. Kijk ook goed naar de meterkast daarbij. Wij konden onze 12 panelen zelf installeren en aansluiten maar dat had ook te maken dat wij toevallig een lege groep in de meterkast hadden waar wij onze panelen op aan konden sluiten.
  Als je 22 panelen hebt kan je die, volgens mij, niet op 1 groep aansluiten maar heb je daar minimaal 2 groepen voor nodig (afhankelijk van het watt piek vermogen) en die groepen mag je niet zelf bijmaken maar dat moet door een electricien gedaan worden. Wat dan natuurlijk weer extra kosten met zich meebrengt.

  groetjes Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zal eens kijken wat wij verbruiken, wij verwarmen en koken hier wel met gas. Ik ben benieuwd waarom het verschil tussen getal 1 en 2 zo groot is. Is toen het roer om gegaan? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Poeh, ik vind het verbruik hoog. Ik gebruik van aardgas 1000 en stroom 3500. Dat met een gezin van 7 personen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Omdat jullie elektriciteit gebruiken voor verwarmen van het huis, water, koken, verlichting enz. is het zelfs goedkoper dan het gebruik van elektriciteit en gas.
  Op de vergelijkingssites zou jullie gezinsgrootte per jaar bijvoorbeeld 2.000 m3 gas en 3.000 kWh verbruiken.
  Door de hoge gasprijs - daarin is nauwelijks concurrentie - ben je dan duurder uit dan jullie huidige kosten!
  Zonnepanelen, zo'n 22 stuks, mits gunstig gepositioneerd, zouden ongeveer 4.400 kWh per jaar opleveren.
  Gewoon even rekenen en 7.900 - 4.400 = 3.500 kWh aan nieuw verbruik op de vergelijkingssites toepassen.
  Veel succes,
  Harm

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo 8000kWh dat is ongeveer 1600,- per jaar. Ik verbruik zelf 4500kWh en 1000m3 gas. Dat kost ongeveer evenveel. Ik heb wel sindskort de plasma tv de deur uitgedaan en de wasdroger gaat er morgen uit. Ik wil onder de 3000kWh uitkomen!

  BeantwoordenVerwijderen