woensdag 5 juni 2013

Buiten spelen

Op 25 mei heb ik, VL, een workshop bijgewoond over buiten spelen. Deze workshop werd gegeven door Alberthe Papma tijdens de beurs Ouders Natuurlijk. Alberthe Papma is eigenaar van bureau Zin in groen, www.ziningroen.nl

Alberthe begon haar workshop met de vraag om je ogen te sluiten en eens terug te denken aan de tijd toen je zelf nog kind was en kon buiten spelen. Hoe zag dat eruit? Toen ik op dat moment terugdacht aan mijn eigen jeugd, kreeg ik een grote glimlach op mijn gezicht. Ik zie mezelf dan in warme zomers, in een simpele korte broek en een t-shirt. Het maakte niet uit of ik vies wordt. Schoenen: nee. Lekker op blote voeten, die aan het einde van de dag natuurlijk helemaal zwart waren. Toen mijn negende jaar heb ik op een boerderij bij mijn opa en oma gewoond. Mijn opa en oma woonden in de grote woonboerderij, en ik woonde met mijn ouders en zusje in het kleine bakhuisje ernaast. We hadden een enorme verwilderde tuin met allerlei struiken en bomen. Eigenlijk was het geen tuin te noemen, het was meer een kreupelbos, een houtwal. Daar heb ik voor mijn gevoel de hele zomer (en natuurlijk ook de andere jaargetijden!) in doorgebracht. Het was een heerlijke verstopplek, maar daarnaast was elke boom wel een huis en elke struik wel een winkel. We hadden zelfs een struik die we gebruikten als 'oven' voor onze zandtaarten. Die zandtaarten werden natuurlijk gemaakt van de zwarte grond. Tot grote ergernis van mijn moeder, die het ook wel eens zat was om die zwarte handen en zwarte voeten elke avond te wassen.

Tot zover mijn herinnering aan het buiten spelen. Een herinnering die gedomineerd werd door de natuur, kosteloos materiaal en lekker kliederen en je eigen gang gaan. En dat wil ik ook onze kinderen meegeven. Natuurlijk zijn ze nog wat te jong om er alleen op uit te gaan, wat wel noodzakelijk is, omdat wij niet in het bezit zijn van een verwilderde tuin. Toch wil ik wat meer speelplezier aanbrengen in onze tuin. We hebben nu een gedeelte moestuin, en verder gras en een stuk betegeld. De kinderen beleven veel plezier aan de zandbak. Daarnaast hebben ze een (loop)fietsje, een driewieler, een tractor met een aanhanger, een aquaplay, stoepkrijt, een glijbaan en een schommelkrokodil. Ontzettend leuk buitenspeelgoed, maar ik wil nu de tuin eens wat gaan aanpakken en deze meer speelvriendelijk gaan maken voor kinderen. Er moeten wat boompjes komen en wat hegjes, zodat de kinderen zich kunnen verstoppen.

Heeft iemand wat foto's of wellicht iets op Pinterest gevonden wat kindvriendelijke tuinen zijn? Of hebben jullie nog ideeen voor kosteloze materialen (ze hebben net een oud laken gekregen om mee buiten te spelen) waar de kinderen mee buiten kunnen spelen?

Overigens is het op 28 juni a.s. de nationale Modderdag! Zie ook www.modderdag.nl Onze kinderdagverblijf doet er aan mee, en wij gaan ook zeker met onze kinderen even kijken en laten ze even lekker door de modder rollen!

8 opmerkingen:

 1. Toen wij in ons huis kwamen wonen, hadden we een hele grote bloemenperk MIDDEN in onze tuin. De vorige bewoners hadden ook twee kinderen, maar die mochten nooit vies worden en speelden dus nooit buiten (vertellen onze buren ons). Onze zoon was 4 toen hij hier kwam wonen en hij kon er zijn kont niet keren met zijn tractor of skelter.
  We hebben het bloemenperk er uit gehaald, uitgegraven, worteldoek er in en we hebben er speelzand in gestort. Resultaat: een 3 x 4 zandbak waar regelmatig tot wel 7-8 kinderen tegelijkertijd in spelen! Liefst met een hoop water natuurlijk. = een hoop blubber!! Geweldig. Wij met een wijntje ernaast. En het leven is goed!

  Onze tuin loopt in een L-vorm. Dus het komt ook geregeld voor dat ze zonder ons toezicht en zich bekeken voelen, lekker hun gang kunnen gaan. Soepjes koken (emmertjes met blubber en blaadjes), zandtaarten bakken. Alles is leuk.

  Ons advies: baken een (klein) deel van je tuin af voor jezelf als volwassenen. Wij hebben twee kleine tuinsets. Aan de ene mogen de kinderen spelen en die mag vies worden met zand. De ander is voor ons eten en voor ons. Geen zandtaarten daar dus. Werkt prima moet ik zeggen. En de kinderen houden zich er prima aan.

  Succes! Leuk om deze post te lezen. Heel herkenbaar...!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie! Wat super, zo'n zandbak! Leggen jullie er ook een zeil overheen tegen de katten?

   Wij zitten nu ook te denken om wat meer hegjes te plaatsen in de achtertuin, zodat de kinderen wat meer kunnen spelen zonder direct toezicht. En een apart gedeelte waar geen zand mag komen vinden wij ook een heel goed idee! Ja, wij denken en piekeren nog even verder!

   Verwijderen
 2. Eeen workshop over buiten spelen? Gekker moet het niet worden.
  H.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben een vrij grote tuin met een terras met loungeset, heerlijk. Houten speeltoestel voor de kids, alleen zoonlief is tegenwoordig liever in de speeltuin bij zijn vriendjes. Maar daar mag hij van mij nog niet alleen heen. Maar hij mag wel alleen voor huis fietsen, want dan kan ik hem in de gaten houden. We hebben een zandbak maar zoonlief vind dat niet fijn, wordt hij vies van :) Dus die gaat weg, is zo'n schelp dus ook steeds water erin. En hij mag van mij vies worden hoor, maar dat wil hij zelf niet. Bij de achterdeur hebben we een badkamer dus van buiten zo onder de douche. Misschien straks bij dochterlief wel, maar die is nu nog te klein.

  En die modderdag is dus zeker niet aan onze zoon besteed. Dus ik heb voor jou verder geen tips/idee├źn. Ik zelf speelde vroeger ook veel buiten, op straat maar was toen wel wat ouder. Onze zoon is bijna 5. En de maatschappij is ook veranderd, met al die auto's.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat grappig dat je zoon niet vies wil worden! Dat is wel mama-vriendelijk en wasmachine-vriendelijk!

   Wat misschien wel leuk is: je kunt ook een zandtafel kopen en je zou deze kunnen vullen met rijst. Daar wordt je minder vies van en ze kunnen zich toch uitleven en ervaringen opdoen met het vullen en legen van bakjes e.d.

   Verwijderen
 4. Kinderen een eigen tuintje een groot suc6. Wij hadden dan enkele maisplanten nou dat was geweldig. Verder ouwe potten en pannen een zandbak water en lekker knoeien maar. Bij de achterdeur vieze kleren uit en zo door naar het bad ............... tja dat waren nog eens tijden. Nu zijn ze 18 en 20 ..........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op www.kiind.nl staan vaak leuke artikelen. Zo ook over de watermuur (lege flessen) en de mud-kitchen. Groot succes!!! Die laatste heb ik ook gebouwd voor mijn dochter. Ik heb een cirkel uit een stuk hout gezaagd en daar een wasbak (action 1eu) in gehangen. Voor kookgerei heb ik pollepels, takjes, plastic pannetjes (koninginnedag) en serviesje. Er hangt ook een klein waslijntje met oude doekjes en knijpers... Ze kan er uren mee zoet zijn. Op de camping heb ik hetzelfde gedaan plus een “koffie-hoekje“ van doorgezaagde boomstammen (blijft vaak liggen van groenonderhoud vd gemeente). Een hit! Een tipi is snel en gemakkelijk te maken van lange stokken (of bezemstelen van Action a 0,79ct p.stk) of een lijntje spannen en daar een doek overheen gooien en met iets zwaars vastleggen of haringen in de grond?!?! Een eigen moestuintje onderhouden? Kortom, zat ideeen...opgedaan via kiind.nl

  BeantwoordenVerwijderen