donderdag 6 juni 2013

Broodtrommel en tussendoortjes op school

ZL1 heeft er morgen vier schoolweken op zitten. Hij heeft het erg naar zijn zin en gaat met plezier naar school. De vrijdag vindt hij vooralsnog wat zwaar, hij moet wel even wennen om vijf ochtenden op rij vroeg z'n bed uit te moeten. Maar vooralsnog gaat het prima.

Wij zitten ook al heerlijk in het nieuwe ritme, maar ook wij moeten er aan wennen om vijf dagen vroeg op te staan. Voordat ZL1 naar school ging, ging hij twee dagen naar het kdv, en hadden we dus maar twee ochtenden waar we op de klok moesten letten.

Menig ouder zal waarschijnlijk jaloers zijn op het feit dat de basisschool hier in de wijk een continuerooster hanteert. Op maandag, woensdag en vrijdag gaan de kleuters maar een ochtend naar school, maar op dinsdag en donderdag gaan ze van half negen tot half drie naar school. Alle kinderen eten dan op school. In de klas staat een koelkast waar de kinderen hun broodtrommel in kunnen doen. Het is ook de bedoeling dat de kinderen dan in de ochtend groenten of fruit meenemen en tussen de middag een boterham. Op de halve dagen geven we meestal een koekje mee naar school. Meestal is dat dan een Sultana, of een Liga Milkbreak (de huismerkvariant dan!) Op zijn brood krijgt hij vaak een plakje kokosbrood als beleg. ZL1 heeft 1 drinkbeker, deze hebben we jaren geleden gekregen van een neefje die Bob de Bouwer op zijn beker wat te kinderachtig vond. Verder geven we een pakje drinken mee voor bij de lunch.

Qua fruit zijn we heel afwisselend: de banaan blijft natuurlijk een bestseller, maar ZL1 heeft ook al perzik, nectarine, meloen en ananas mee naar school gehad.

Wat geven jullie de kinderen mee naar school?

12 opmerkingen:

 1. Bij onze school mag bij de ochtendhap alleen fruit/groente meegegeven worden. Dus geen sultana's etc etc. Het varieert van appel, banaan, druiven, meloen en komkommer.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sultana's ed zijn hier ook niet toegestaan, zit vaak ook veel suiker in. Ik zou zelf ook liever fruit mee geven ipv een bewerkt product. Waarom een pakje? Koop er nog een drinkbeker bij, die verdient zichzelf snel genoeg terug en minder afval. Zelf heb ik voor de kids bekers van Kleankanteen gekocht (dan duurt het terugverdienen wel een stuk langer overigens ;) ), omdat ik geen plastic meer wilde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hier nog geen school, over een half jr pas. vorige oppaskids wel. maar daar koos ik natuurlijk niet voor ze. vanuit school mocht alles. de ouders wilden fruit meegeven naar school en enkel een koekje als er een x per ongeluk geen fruit was. wat e mee ging ? banaan, appel, perzik/nectarine, kiwi, druiven!! peer, ehm vanalles. meloen idd. zij lustten alles! en een beker ranja mee. voor overblijven een broodtrommel met brood en beker ranja (lauwe melk is vies.. thuis dronken ze wel altijd melk bij de boterham) met mn dochter gaat t nog lastig worden.. lust alleen appel of komkommer op t moment.. dus nog ff kijkenw at zij verder gaat eten. haar school wil nl ook t liefst alleen fruit. kwa drinken wil deze school graag schoolmelk.. buurvrouw eens vragen hoe het er aan toe gaan.. wat zij adviseren.. :p ben dus erg benieuwd hoe het hier zal gaan.
  het vroege opstaan zal hier enkel voor zoontje een probleem worden. hij hoeft nu maar 1 dag 8u zn bedje uit (9u begint psz) maar dan 5 dagen vroeg op.. dochter is elke dag al half 7/7u wakker.. wel heel erg wennen om smorgens gelijk actief te zijn ipv rustig aan haha. maar ik kijk er wel naar uit. meer structuur, meer contacten, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier krijgt zoonlief fruit mee. Ze hebben liever geen koek/snoep mee naar school en vind dit persoonlijk ook niet nodig want dat krijgen ze 's middags wel bij het theedrinken. En als het fruit per ongeluk op is een stukje brood. Diksap in een beker van Sigg. Overwoestbaar. En hij is de enige op de hele school met zo'n beker. Terwijl er kindjes zijn met allemaal dezelfde beker. Wel zo fijn, dus. En als hij 1x in de week moet overblijven komen er twee stukjes brood met kaas mee en een pakje melk. En meestal maken ze een tosti van het brood. Als hij misschien volgend jaar vaker naar de overblijf moet ga ik er nog een beker bij aanschaffen want elke keer een pakje vind ik zonde, ook veel minder afval.

  En vroeg opstaan is hier geen probleem, behalve dan op maandag :-) want manlief is toch ook elke ochtend naar het werk en dan gingen we er voorheen ook al mee uit.Ook omdat ik toen nog 3 dagen werkte. Wij hebben alleen de zondag om uit te slapen en dan komt het er meestal ook niet van omdat ze toch in zo'n ritme zitten. Maar dan is het nooit voor half 8, dus dat is ook wel lekker. Doodeweeks gaat mijn wekker om 6 uur. Even tijd voor mijzelf en dan de rest klaar maken.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier S`morgens fruit, en tijdens het overblijven kaas of worst op brood.
  ( ben zelf overblijf moeder als ik dat niet doe komt ze thuis een broodje eten)

  Op maandag en dinsdag mogen ze een koekje mee, dat mag ze zelf uitkiezen.

  Haal ik s middags de 2 stuks fruit in die zedagelijks krijgen.
  Meestal een beker en soms ook een pakje mee ( erg he. Haha )

  Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oudste dochter gaat al tweeëneenhalf jaar naar school, is nu bijna 5 (België). Ze gaat 4 dagen van 8.30 tot 17.00, woensdags alleen 's ochtends. De school zorgt voor drinken in de pauzes, de ouders konden aan het begin van het schooljaar kiezen tussen sap, chocolademelk en melk voor de ochtend- en de middagpauze. Water is altijd verkrijgbaar. School zorgt 3x in de week voor fruit en in de andere pauzes en na schooltijd voor een koekje. Drinken en koekjes komen op de maandelijkse rekening, fruit is gratis.

  Dochter krijgt elke dag een broodtrommeltje mee met 2 boterhammen en 2 'extra's'. Eén hartige en één zoete boterham, extra's zijn vaak een snoepje, stukje fruit, plakjes komkommer, opgerold plakje salami, stukje kaas. Inspiratie haal ik uit de 'bento'-foto's op internet. Ik gebruik siliconenbakvormpjes en kleine bakjes om alles een beetje gescheiden te houden.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier ook een continurooster. Elke dag van half 9 tot kwart over twee. Kleuters hebben vrij op vrijdag. Hier geen koelkast dus ook geen vleeswaren op brood. Hij krijgt twee boterhammen en een koek mee daarnaast een appel. Drinken in een beker geen pakje er is al genoeg troep op school. De oudste op het VO doen het ook zo alleen krijgen die een extra boterham. Ze zijn wel een van de weinige die eten van thuis eten de meeste kopen zich van alles op school daar is een uitgebreide gezonde en ongezonde keus. Gelukkig vinden die van ons dat niet nodig. Wij hebben de regel je kunt eten van thuis meenemen (zoveel als je wilt) dat krijg je van ons. Wil je iets kopen op school, dan moet je het zelf betalen. Zij zeggen dan gelukkig ben je gek weet je wel niet wat het allemaal kost op school dat doen we niet.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geef ze appel mee voor de ochtendpauze, en tussen de middag eten ze op school een simpele boterham.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. HIer op maandag en dinsdag een koek, meestal Liga of eierkoek en de rest van de dagen fruit. Ezra is gek op druiven en soms geef ik hem een gesneden appeltje mee. Vind het altijd lastig om stukjes fruit mee te geven. Geven jullie dan bijvoorbeeld een vorkje mee ofzo?

  Hij blijft 1x in de week over en dan boterham met kaas en snoeptomaatjes, daar is hij dol op.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier altijd fruit mee, hoef ik daar niet meer over na te denken. Appel, banaan, druiven, mango, annanas, tomaatjes, meloen, aardbeien, in de lunch trommel wil er ook nog wel eens olijven of een gekookt eitje meegaan of sushi.
  Dat gaat niet in de koelkast. Is ook echt niet nodig, zo snel groeien bacterien helemaal niet. Dus het bederft echt niet. School zorgt hier voor de melk. Op dagen dat ze naar de bso gaat eet ze daar tussen de middag warm.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inderdaad, die opmerking over dat pakje drinken ipv een beker had ik ook willen maken.

  Hier blijven ze 2x per week over. Ben blij dat we geen continurooster hebben, want dan zou de school hier al om 14.00 uur uit zijn. Dat zou voor mij betekenen dat ik anderhalf uur minder kan werken op schooldagen.

  Overigens vind ik het overblijven zelf nogal kostbaar. Kost rond de drie euro per keer. Daarvoor krijgen ze toezicht, melk, thee of water.

  Ben blij als ze groter worden, dan kunnen ze lekker zelf naar huis om te eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn zoontje kreeg de eerste dag een stoer drinkflesje mee. Vond het een beetje "triestig" dat hij elke dag water moest drinken terwijl IEDEREEN 1 of 2 sapjes dronk maar vindt zoveel sapjes echt teveel van het goede. Zoontje blijkt stapelzot te zijn op zijn drinkfles, drinkt veel meer water dan thuis zo EN ik zag dat de klasdoos nu vol drinkbekers ligt, ha :-) Van fruit geef ik meestal druiven of een banaan mee, ik vind het fruit en de groenten er zo vies uitzien anders als ze dat pas om 3 uur opeten zonder koelkast...Ik geef ook nog wat droge koekjes in een doosje mee, rijstwafeltjes, letterkoekjes, dierenkoekjes, vitabis,...Ook eens (ongezoete natuurlijk) popcorn, juf zei dat hij heel de tijd glunderend rondkeek met zijn bakje :-)

  BeantwoordenVerwijderen