maandag 17 juni 2013

Autowassen

Vandaag was het echt heerlijk weer! Niet te warm, niet te koud, gewoonweg zalig! De kinderen hebben lekker in de tuin gespeeld met zand en modder en hebben een ijsje gegeten. Ondertussen van het zonnetje genoten!

Vroeg in de middag, toen de jongsten op bed lagen, heb ik, VL,  met ZL1 mijn auto gewassen. We hebben allebei een spons genomen en een emmertje sop gemaakt. Autowasmiddel hebben we nog. Geen idee overigens hoe lang dat spul houdbaar is, het ligt al een aantal jaren in de schuur. Maar het was een prima sopje, en daarmee hebben we de auto flink gesopt. Na het soppen hebben we de auto afgespoeld met de tuinslang en dat was natuurlijk ook dolle pret! Het sop komt natuurlijk op de grond, maar dat was al snel verdampt, voordat het de afvoer bereikt.

Dat was dus een nuttige en aangename bezigheid voor ons twee├źn. Mijn auto is maar klein (106) dus het was ook zo gepiept.

Vorige week zijn we juist met ons hele gezin naar de autowasstraat gegaan, maar dan met de Passat station. Nu denken jullie vast: 'Dat zijn fanatieke autowassers!' Integendeel juist, dit is de eerste keer dit kalenderjaar.

We hebben zo wel even snel kunnen vergelijken hoeveel het autowassen kost. De autowasstraat kostte ons 10 euro (op 1 na duurste programma) en het met de hand wassen kostte ons alleen flink wat water, wat natuurlijk wel minder is dan de 10 euro. Het resultaat van de autowasstraat was wel beduidend beter. Zowel de autowasstraat als het met de hand wassen, leverde ons veel plezier op.

Even zoeken op internet levert ons op dat de autowasstraat wel beter is voor het milieu. Het water wordt gerecycled en het vuil komt niet op de grond en dus in het grondwater of rioolafvoer terecht. Wel is de autowasstraat beduidend duurder.

Conclusie: het loont om met de VW naar de autowasstraat te gaan. Dit is een grote auto, dus wel waar voor je geld. Je bent beduidend langer bezig om deze met de hand te wassen. Het is juist spaarzamer om de 106 met de hand te wassen, maar misschien is het wel goed om de 106 na de vorstperiode in de winter even door de wasstraat te halen.

Maar ach, wat miepen we nu. Die twee, hooguit drie keer per jaar dat we de auto wassen! :-)

11 opmerkingen:

 1. Omdat ik hem ook maar zo weinig was ga ik wel door de wasstraat. Ik vind er niks aan en van mijn man mogen de kindjes het niet doen vanwege de krassen die er eventueel op zouden kunnen komen :-) En ik heb ook maar een kleine auto dus het zou zo klaar zijn, maar vind het gewoon zonde van mijn tijd ook. In die tijd kan ik heel veel andere (leukere) dingen doen.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo,n wasstraat heb ik hier niet in de buurtmoet extra voor gereden worden dan wil je de juiste i.v.m. krassen.

   Pff was dan maar zelf ben je net zo veel tijd kwijt als je er speciaal voor rijd naar de wasstraat :)

   En goedkoper :)

   Verwijderen
 2. In onze gemeente mag je vanwege het milieu je auto niet meer op straat wassen. Er zijn een aantal wasstations aangelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Formeel gesproken is het wassen van de auto op straat zelfs een milieumisdrijf (ja, echt). Je vervuilt nl. de bodem van de straat door het wegspoelen van oliespatten die aan de onderrand van de carosserie vastkleven (daar terecht gekomen vanaf de weg zelf, doordat de banden er door heen rijden). Ook als het maar 3 keer per jaar is. De wasstraat voert die vervuiling netjes af op de wijze zoals dat moet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk eens op parkeerplaatsen hoeveel auto,s wel niet lekken hier ook maar niet zo veel als die olieboten die ik hier meer heb gezien in de wijk.

   Verwijderen
  2. Als ik mijn auto (incidenteel) was dan spuit ik niet tegen de onderkant van de carrosserie aan. Hoe moet dat dan als het regent mag je dan ook niet rijden want de regen spat wel tegen de onderkant aan.

   Verwijderen
 4. O, dat wisten we niet eens dat het een officieel milieumisdrijf was!

  Nou, dan gaan we ook met een goed gevoel de wasstraat maar gebruiken. Aan de ene kant jammer voor ZL1, maar ook de wasstraat is een uitje voor de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze auto ziet er uit als een beest. Het lijkt wel alsof we door de Sahara zijn gereden. Misschien wel een goed idee om de kinderen vandaag met een emmertje met sop aan het werk te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij wonen in een eco wijk, wij mogen in onze wijk geen auto wassen.
  Er zijn ook geen 'straatputten' voor de afwatering naar het riool.
  Al het regenwater wat in de wijk valt blijft in de wijk. Het wordt opgevangen in speciale opvangreservoirs die onder de grond zitten. Het water vloeit weer heel langzaam terug in het grondwater.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk blog dit! Nu zit ik even te denken, de eerste keer dit jaar in juni pas de auto wassen.. Is dat puur uit 'zuinigheid' of gewoon omdat het jullie verder niet zoveel interesseert. Ik was m'n auto ook niet enorm vaak, maar in de winter toch wel een aantal keer. VOoral om hoge kosten ivm roestvorming (of daardoor afschrijving) te voorkomen :)

  BeantwoordenVerwijderen