vrijdag 14 juni 2013

Pepertjes

Een blog die niets met bezuinigen of aflossen te maken heeft. We gebruiken namelijk nauwelijks pepers in onze gerechten, maar toch zijn we begin dit jaar begonnen met het zaaien van verschillende soorten peperzaden. Gewoon omdat het leuk is om iets te laten groeien dat niet alledaags is en niet iedereen huis heeft. Als ze aan het einde van het seizoen volgroeid zijn, kunnen we er hopelijk iets als sambal en salsa saus van maken.

De peperplanten zijn inmiddels al flink aan het groeien en de eerste pepers beginnen al op echte pepers te lijken. Nu de zon zich ook steeds vaker laat zien, lijkt het allemaal ook steeds sneller te gaan met de pepers.

Onze eerste pepers, een ronde soort die zo groot worden als een tomaat

Naast de 5 verschillende soorten pepers, hebben we ook nog een tomatenplant die inmiddels ook z'n eerste bloemetjes laat zien en een cherry tomatenplantje. We zijn benieuwd of we hier allemaal van kunnen oogsten dit seizoen.

Wat voor exotische groentes verbouwen jullie?

4 opmerkingen:

 1. Dit jaar heb ik een hoop groenten geplant. Allemaal in plantzakken en bouwemmers. Ik heb nu 1 courgetteplant, 1 pompoen, 1 gewone tomaat, 2 paarse tomaten, 4 cherry tomaten, 1 augurk, 1 paprika, 2 chilipepers, peterselie, munt, basilicum, radijsjes, bieslook, 2 rucola, pluksla en paksoi.

  Dit klinkt of ik een hele grote tuin heb, maar ik heb 3 plantzakken, 1 speciekuip, 6 emmers en 2 hoge bloembakken waar alles in staat. Dit staat allemaal langs de schutting en neemt bijna geen ruimte in. Alleen de courgette staat in een grote speciekuip met stenen rondom in de voortuin.

  Inmiddels eet ik regelmatig al rucola en sla. De paksoi is voor de eerste keer geoogst en gaan weer nieuwe plantjes de grond in. De radijsjes zijn bijna op. Munt wordt gebruikt voor thee en voor in de verse aardbeiensmoothies (die aardbeien koop ik dan weer wel op de markt).

  Sorry voor het lange verhaal, maar ik ben dit jaar heel enthousiast geworden over mijn groententuintje/potten. Mijn kinderen vinden het ook erg interessant allemaal en helpen graag mee. Vanavond mijn oudste zoon geleerd wat 'dieven' zijn.

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wie weet ooit. het lijkt me wel heel leuk maar kom nu al niet toe aan mn huishouden (vooral bovenniet) omdat de kids nog klein zijn en ik gastouder ben dus vaak extra (kleine.. 4mnd en 11mnd) kids in huis heb. kan ze niet alleen laten en ze slapen niet altijd allemaal tegelijk en dan kan je boven weer niets doen ;) dus eerst dit gewoon op orde en ritme in krijgen. dan ooit eens kijken in wat plantjes. lijkt me wel erg leuk!! wat kruiden, komkommers enz. heerlijk!
  nu krijgt man ook nog elke maand voor 12 euro bruto salaris een groetepakket van de zaak (groothandel in groente en fruit). we krijgen dit al nauwelijks op (omdat het veel in 1x is) gister ook veel uitgedeeld aan de buuf omdat we veel weg zijn en t dus zeker niet op komt. dus nog even geen plantjes nodig ook ;) maar wat ik zou willen.. aardbeien, komkommers, kruiden (iig een maggiplant! heerlijk!) verder nog geen idee. even in verdiepen tegen die tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gretha, wij zijn AOWers. Maar toen onze kinderen geboren werden en opgroeiden deed ik alles wat ik wilde. Als hun slaapkamer schoon moest tijdens de middagdut of zelfs 's avonds als het lang licht is, dan ging ik gewoon aan de slag. Stofzuigen, gewoon alles. En ze sliepen gewoon. Toen was het ook gewoon om je kind in de kinderwagen buiten te zetten. Slapen in de buitenlucht. En met een regenbui snel binnenhalen en in de kamer zetten. Nooit wakker van verkeerslawaai, de deurbel, noem maar op. Dat was bij ieder in die tijd gewoon. Wanneer is het begonnen dat baby's en kleuters niet meer tegen geluid kunnen en onrustig worden? Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zoontje wordt eigenlijk nergens wakker van. mameer aan mij dan aan hem. in de wandelwagen buiten.. dan slaapt hij niet.. :en gat eruit klimmen.. :p is al 11 mnd..;) als hij in slaap viel in de wandelwagen bij t wandelen of bijv in de box dan liet ik m lekker liggen, maar dit ventje slaapt t liefst in zn eigen bedje. ik ben sowieso geen ster in t huishouden :p zijn misschien onbewust een soort smoesjes om het niet te doen. maar met oppaskinderen vind ik het wel heel erg anders. zijn andermans kinderen en 1 van mijn taken is ze hun rust bieden. als ze dan wakker worden van dingen die ik ook op ander moment kan doen vind ik dat ik mn werk slecht doe.. ;) maar ach. wat wordt een slaapkamer nou vies. ze slapen er alleen maar. bedden verschonen en stofzuigen doe ik er wel. stoffen wat minder, ach. gewoon druk genoeg al. dus geen moestuin voor mij

   Verwijderen