dinsdag 25 juni 2013

Wat vinden buitenstaanders van onze aflosplannen?

We zien heel af en toe discussies op forums ontstaan over de inhoud van onze blogs. Natuurlijk is het wel interessant om te zien wat anderen nu echt van ons denken, maar tegelijk is het ook wel lastig dat je je eigen standpunten niet kan verdedigen.

Op het fok forum is onlangs een topic Hypotheekvrij! #2 gestart. Hierbij wordt gerefereerd aan het boek Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann met daarbij een opmerking om de blog van Spaarcentje en onze blog te lezen als je meer over het onderwerp wilt lezen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar daarna ontstaat er een kleine discussie over ons.

Hieronder een aantal citaten met onze reactie op de citaten.
De aflossing van €20.000 even niet meegerekend (extra meevallertje?) lossen ze dus gemiddeld zo'n €2450 per maand extra af; zo'n 0.65% van de hypotheeksom, dus ruwweg 8% van de totale hypotheeksom per jaar. Als je dat soort bedragen blijkbaar over hebt, dan vraag ik me af waar je je druk om maakt...
Helaas hebben we dat bedrag niet gewoon over. Het gaat ten koste van ons spaargeld, maar aangezien we over een klein deel van ons spaargeld alleen maar vermogensbelasting betalen én omdat we nauwelijks rente ontvangen op ons spaargeld, kunnen we dat geld beter gebruiken voor extra aflossingen. Die aflossing van €20.000 had ook alles met vermogensbelasting te maken. En natuurlijk lossen we ook af omdat we geen restschuld willen hebben over 20 jaar.
Die lui zijn duidelijk ook geobsedeerd door geld. Serieus, wasbare luiers want dan bespaar je wel een euro per week? Op die manier heb je toch geen leven meer.
Die obsessie valt wel mee, hoewel we misschien wel een beetje geobsedeerd zijn door onze hypotheek en het versneld aflossen daarvan. Die wasbare luiers hebben niet direct te maken met besparen van geld, maar met het besparen van afvalproductie. We gebruiken alleen wasbare luiers op de momenten waarop ZL2 over het algemeen geen grote boodschap doet. Dus dat heeft geen negatieve invloed op ons leven.
Dit lijkt mij verreweg van een doorsnee gezin. Over welke inkomens spreken we hier.
Wat is een doorsnee gezin? We zijn allebei par-timers (20 en 24 uur per week) en volgens mij is dat vrij gebruikelijk. We leggen per maand gezamenlijk €3750 in in onze huishoudpot en krijgen daarnaast nog wat toeslagen in de vorm van kinderopvang toeslag en kinderbijslag. Ons grootste deel gaat op aan hypotheekrente en dat is de belangrijkste reden dat we aflossen. We willen minder geld uitgeven aan onze woonlasten.
Er staan genoeg andere voorbeelden waaruit blijkt dat deze mensen een geldobsessie hebben en geen leven. Dat is prima hoor, maar op termijn gaan de kinderen daar onder lijden,en dat is niet prima.
De persoon die bovenstaand citaat heeft geschreven, begrijpt het duidelijk niet of heeft de blogs niet goed gelezen. De laatsten die lijden onder het (versneld) aflossen van de hypotheek zijn juist de kinderen. We zijn ten eerste allebei minder gaan werken om meer tijd voor onze kinderen te hebben. Omdat we dan eigenlijk te weinig verdienen om ons huis te kunnen betalen, moeten onze woonlasten wel omlaag om onze hypotheek te kunnen betalen. Bovendien denk ik dat je je kinderen verder helpt door ze in de toekomst met een afbetaald huis achter te laten in plaats van een huis met een torenhoge hypotheek. Het geluk van een kind zit echt niet alleen in dure cadeaus.
Ze schrijven ook dat ze interen op hun spaargeld, en dat ze dus maar 1 jaar dergelijke bedragen kunnen aflossen. Volgend jaar willen ze blijven aflossen maar zal het minder hard gaan.
Goed om te lezen dat er mensen zijn die onze blogs goed gelezen hebben. Volgend jaar zal het zeker minder hard gaan, omdat we wel graag een buffer van minimaal €20.000 overhouden voor onvoorziene uitgaven.
Is precies wat ik bedoel, de hele tendens in de blog is meer het aflossen om het aflossen. een soort sport (mogelijk gedwongen om het leuk te maken dat je een te duur huis hebt) waar de kwaliteit van leven ondergeschikt wordt gemaakt aan dit heilige doel. Cadeaus die je krijgt opnieuw inpakken voor je eigen kind om te besparen vind ik hier wel op duiden als je 20k aan hypotheeklasten betaalt.
Het opnieuw inpakken van cadeaus valt wel mee. We hebben voor ZL2 een kruiwagen gekregen als kraamcadeau waar hij toen toch echt te jong voor was en die we voor z'n tweede verjaardag hebben gegeven. Ons huis ligt al vol met speelgoed dus ik denk eerlijk gezegd niet dat onze kinderen te kort komen.

Op zich is het allemaal wel begrijpelijk dat mensen denken dat we gek zijn, maar voor ons is er eigenlijk weinig veranderd. We hebben altijd zuinig geleefd, alleen is het grootste verschil dat we ons nu "moeten" houden aan onze budgetten, waardoor uitspattingen wat minder gemakkelijk zijn doordat we dat moeten verantwoorden voor onze lezers :-)


19 opmerkingen:

 1. O, stop daar asjeblief direct mee. Je gaat je toch niet verdedigen hoe je het doet in je leven? Laat ze toch: vaak, heel erg vaak speelt jalouzie een erg grote rol.
  Wij zijn een vergelijkbaar gezin dan jullie, weliswaar met oudere kinderen, dus dichter bij 65 dan jullie. Nagenoeg dezelfde inkomsten, uitgaven weet ik niet, maar wij hebben ons aflosplan ook zo goed als klaar. Ook wij hebben wel eens te horen gekregen dat mijn man wel zielig was omdat die maand het potje op was. Dezelfde die zei dat wij zielig zijn had nog geen 2000 gulden om een vloer te betalen, maar wel wekelijks in de kroeg en op feestjes te vinden.
  Ieder zijn eigen keuzen, maar ik denk dat wij/jullie het veel beter voor elkaar hebben. Wij hebben veel meer overzicht en rust. En juist daarom leven wij veel meer.
  Pfff, nu zal ik wel een stroom over mij heen krijgen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Mensen hoeven het niet met jullie eens te zijn, maar laat ze. Je hoeft jezelf toch niet te verdedigen tegenover mensen die je niet kent en die ook niet eens de moeite namen jullie blog echt te lezen.
   Ik snap echt niet waarom jullie de moeite hebben genomen om op zulke zaken te reageren. Niet meer doen hoor! :-)
   Inte

   Verwijderen
 2. Ik kan me goed voorstellen dat je jezelf deze kritiek aantrekt. Kritiek over hoe je het doet als ouder is altijd pijnlijk om te horen; iedereen wil het beste voor zijn kinderen en als iemand dan insinueert dat jij niet het beste voor je kids doet, dan is dat gewoon pijnlijk! En volgens mij ook helemaal niet waar, in jullie geval! Ik heb niet het idee dat jullie de kids tekort doen....

  Trek je er maar niets van aan hoor!! Gewoon doorgaan... Ik lees je blog altijd met plezier en vind het motiverend om andermans aflos-perikelen te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mensen weten het toch altijd beter.Als je gelukkig bent met je leven is dit het belangrijkste. En volgens mij leiden je kinderen echt niet. Tijd samen door brengen is meer waard dan veel speelgoed. Als een ieder eens naar zichzelf kijkt en een ander wat gunt hoeft men zich niet druk te maken over een ander

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind juist dat jullie het super doen!! een goed inkomen voor de uren die jullie maken, duidelijke plannen wat er met dat inkomen moet gebeuren, nagedacht wat jullie voor jullie kinderen willen etc. voor de 1 misschien teveel plannen, maar je moet doen wat bij jezelf past :)

  wij verdienen aanzienliujk minder terwijl man fulltime werkt (meer dan.. door "verplichte" overuren) maar ik denk precies hetzelfde over geld. als je weet wat er in komt en uit gaat hou je meer over ;) en kan je er meer van genieten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgens mij los je voor jezelf af en niet voor de critico's!.
  Lekker mee doorgaan en doen wat je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is altijd wel het nadeel als je in de openbaarheid treedt, ook al is het onder een pseudoniem. Iedereen moet dan ineens een mening over je hebben. En zeker nu er sociale media is. Twitter wordt dan ook wel eens de elektronische snelrechtbank genoemd!!

  Wij zijn een tweeoudergezin, met 2 uitwonende studerende kinderen en 1 inwonend studerend kind. Een hoofdinkomen, en wat freelance bijverdiensten. We consuminderen en steunen onze kinderen financieel zodat ze niet voor hun studie hoeven te lenen (daar hebben we zelf errug slechte ervaringen mee!). Als ik mijn situatie op internet zou publiceren zou ik daar ook heel veel kritiek op krijgen.

  Denk maar zo: die mensen hebben kennelijk niets beters te doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gosh, makkelijk hoor zo kritiek te spuien op een forum, lees zulke kritieken aub voor wat ze waard zijn: heul weinig! en trek je er iig niets van aan, de enkele opbouwende criticaster daargelaten,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja... jammer dat mensen het nodig vinden om op deze manier hun mening te uiten! Je hoeft je niet te verdedigen voor wat je (niet) doet. Blog schrijvers; ik doe er heel erg mijn voordeel mee, zelf schrijf ik niet en reageer ook nog eens anoniem! Ik ben dus heel blij met mensen zoals jullie. Klasse zoals jullie het doen. Natuurlijk lijkt het jullie allemaal voor de wind te gaan, als je als minder verdienende buitenstaander jullie cijfers ziet. En jullie inkomsten zijn ook een heel stuk hoger dan die van mij bijvoorbeeld. Daar staat wel dezelfde methode tegenover om te bereiken wat je wil/nodig hebt/wenst. Voor zowel jullie als voor mij telt: je kan je geld maar 1 x uitgeven en daar maak je keuzes in. De één doet dat aan vakantie, de ander aan een luxe auto, weer een volgende aan de aflossing van zijn/haar huis of een spaarpot voor later... De één kan meer sparen dan de ander en daar zit vaak de jaloezie ook, denk ik. Ik ben bewust thuis en neem dus genoegen met een veel lager inkomen omdat alleen mijn man werkt (samen besloten, hoor;-) Jullie werken er samen hard voor en hebben dus ook meer te besteden/sparen. Zo doet een ieder wat voor hem/haar goed is, voor dat moment. En als het even allemaal tegen zit (dat ken ik ook, van járen moeten beknibbelen), gun dan de ander in ieder geval het geluk en de luxe van voldoende geld voor een fijn leven!
  Jullie doen het goed!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach, jullie zijn er wel heel erg veel mee bezig, maar dat is denk ik wel de manier om voor elkaar te krijgen waar jullie zelf voor gekozen hebben. Het lijkt wel op mijn "afval-project" van een jaar geleden. Daar was ik ook heel veel mee bezig. Waarom maak je welke keuzes? Vind ik dat vervelend of niet? Ga ik dit volhouden of wil ik toch andere keuzes maken? Mijn schriftje mag je niet lezen, maar het lijkt toch wel heel erg op jullie blog.
  Ga vooral zo door. Kijk bij het commentaar van anderen of je er wat mee kan, en zo nee: vergeten.

  O ja: en katoenen luiers: ik zou zeggen koop er meer. Onze tweede heeft voor 100 euro geluierd (inclusief wassen) en was binnen no time zindelijk. De derde is weer duurder, omdat er luiers versleten waren. En voor de vierde is het nog even afwachten. En afgezien van het geld en de afvalberg: ik vind een katoenen luier veel fijner om te voelen dan een wegwerpluier.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Best heftig die reacties! Mensen kunnen soms zo ongenuanceerd en boos reageren...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. GAAP, ach die onrust stokers zijn gewoon jalours of hebben niets beters te doen. Het rijtje bloggen die ik lees (de jouwe dus ook) zijn (zuinige) mensen die leven op hun manier. En welke manier is het beste? Een besparing op katoenen luiers? Elke euro is er een, vraag maar eens aan de echte minima. Niets van aantrekken die forums. (die zijn GAAP)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tja doorsnee gezin kan ik mij iets bij voor stellen als men dan als doorsnee wellicht modaal inkomen bedoeld. Jullie part-time salarissen zijn netto ongeveer even hoog dan 1 full-time salaris. Dus inkomsten twee keer modaal. Er zijn natuurlijk veel gezinnen waar de man 40 uur werkt en de vrouw 24 uur en waar de gezamenlijke inkomsten een stuk lager zijn. Dus besef dat sommige hoe erg ze ook bezuinigen gewoonweg de middelen niet hebben om goed af te lossen. Ik heb zelf ook een prima inkomen en los ongeveer € 8.000,00 per jaar af maar ik besef dat dit voor veel full-time werkende alleenstaande gewoonweg niet is weg gelegd. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh mijn god, dat mensen dit over jullie schrijven. Ik ben echt helemaal verbaast! Niet normaal, hoe kunnen ze zo oordelen. Ik kan alleen maar zeggen dat jullie voor mij een inspiratiebron zijn! Oja, wel een dingetje, jullie hebben wel een riant salaris hoor. Mijn partner werkt 40 uur en ik 24 uur en we komen samen lang niet aan dat bedrag :(

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Met alle respect...

  Wat is een doorsnee gezin? We zijn allebei par-timers (20 en 24 uur per week) en volgens mij is dat vrij gebruikelijk. We leggen per maand gezamenlijk €3750 in in onze huishoudpot en krijgen daarnaast nog wat toeslagen in de vorm van kinderopvang toeslag en kinderbijslag.

  Maar als je per maand 3750,- inlegt in een huishoudpot (dus netto mag ik aannemen?) dan is dat voor 44u (20+24) per week NIET vrij gebruikelijk. Verre van zelfs. De meeste gezinnen moeten met die uren per week met 1600,- netto rondkomen.

  Overigens vind ik het een goed initiatief dat jullie proberen alles af te lossen, scheelt mij weer bijdragen aan jullie zorgkosten op latere leeftijd, want die kant gaan we ongeetwijfeld op, als je straks zelf nog ergens kapitaal hebt dan worden de zorgkosten voor je 'voorgeschoten', die hoef je pas terugbetalen uit je nalatenschap. Mark my words.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat is een doorsnee gezin? We zijn allebei par-timers (20 en 24 uur per week) en volgens mij is dat vrij gebruikelijk. We leggen per maand gezamenlijk €3750 in in onze huishoudpot en krijgen daarnaast nog wat toeslagen in de vorm van kinderopvang toeslag en kinderbijslag.

  Mijn man en ik werken beide. Hij gemiddeld 55 uur per week en ik 28 uur per week. Verdienen samen netto € 3.350 dan hebben jullie een goed salaris. Mijn man is chauffeur en ik adm.medew. welke straks op straat staat. Ben druk aan het solliciteren maar maak geen schijn v kans.................

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik denk juist niet dat de kids eronder lijden. Enne dat trucje met die kruiwagen.. Wij hebben het ook weleens gedaan met een traptrekker die we gewonnen hadden. We hebben 'm toen voor zl2 z'n verjaardag gegeven en z' n verjaardagsgeld op z'n rekening gestort.. Kan prima, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. voor 44u werk per week is 3750,- per maand netto heel goed hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. 3750 euro per maand voor de huishoudrekening terwijl er 44 uur per week wordt gewerkt is verre van gebruikelijk. Dat is ver boven 2x modaal als je dat naar full-time zou omrekenen.

  Verder niet zo veel van opmerkingen aantrekken. Het is makkelijk kritiek hebben op iemand die blogt.

  BeantwoordenVerwijderen