donderdag 20 juni 2013

Motivatie om te blijven consuminderen

Ik, ML genoemd hier, mag ook regelmatig een artikel plaatsen op onze blog en vandaag ben ik weer aan de beurt :-) Toen VL deze blog begon, was ik altijd al best zuinig met ons geld, maar af en toe eens lekker royaal boodschappen doen en wat extra's meenemen voor de zaterdagavond kwam toch regelmatig voor. Ik ben vooral gaan consuminderen om daarmee onze hypotheek versneld af te lossen. Daar haal ik dan ook mijn motivatie uit.

Sinds we met deze blog begonnen zijn, zondigen we natuurlijk nog steeds wel eens met een flesje wijn en een lekker stukje kaas, maar toch verlang ik nog wel eens van een lekkere financiële uitspatting. Lekker een dagje samen naar de sauna en uitgebreid uit eten in een veel te duur restaurant waarna je op de terugweg naar huis, bij wijze van spreken, nog langs een fastfood keten moet om nog wat extra voedsel naar binnen te drukken. Heerlijk.

Nu we onze uitgaven allemaal moeten verantwoorden in onze spreadsheet kunnen we niet meer zo makkelijk een apparaat in huis vervangen door een net iets nieuwer en luxer type, niet meer spontaan een lang wekend weg boeken, of gewoon met een aantal vrienden een zeilboot huren en lekker over het water dobberen.

We beseffen maar al te goed dat we in een luxe positie zitten dat we (nog) niet verplicht zijn om zuinig te leven en dat het consuminderen voor ons vooralsnog gewoon een keuze is. Er zullen lezers zijn die die keuze niet hebben, maar er zullen ongetwijfeld ook lezers zijn die net als ik wel eens last hebben van een motivatie dip. Ik ben eigenlijk benieuwd hoe die mensen het consuminderen vol kunnen houden zonder in de oude gewoontes terug te vallen.

14 opmerkingen:

 1. Hm. Interessant onderwerp. Ik kan het me ook best voorstellen. Maar de vraag die bij mij naar boven komt is; wie zegt dat je per se op zo'n streng 'uitgave' dieet moet, als het ook een tikkie minder kan?

  Bij Weight Watchers mag je ook een extra bonbon nemen, als je een actiever leven leidt dan een ander. Ofwel; waarom zou je je niet soms een extra 'uitgave'-bonbon mogen veroorloven, als je een veel grote mate van inkomsten er tegenover hebt staan?

  Je bent bewuster, DAT moet je behouden. Dat zou je niet weg moeten willen gooien. Maar HEEL bewust € 1.500 of zo aan 'spending money' inbouwen, omdat je er heel hard voor gestudeerd / gewerkt hebt, is toch niet erg? Je LEEFT toch ook niet op bijstandsniveau? Waarom dan doen alsof dat ongeveer zo is? Oke, je afslossingen gaan harder. Maar dan maar 4 jaar langer sparen. Dat mag best. Het hoeft niet, want er zullen ook mensen zijn (zoals Hormann), die dat wel kunnen / willen. Maar volg gewoon wat bij jullie past.

  Je hebt er hard genoeg voor gewerkt / gestudeerd. Misschien houd je het dan ook langer vol....!

  Groetjes,
  Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Blogs schrijven en lezen helpt mij.

  Ik maak voor mijzelf door grafieken ook heel erg duidelijk wat ik allemaal voor elkaar krijg dankzij het uitgespaarde geld: ik hou mijn spaarsaldo goed bij en feliciteer mezelf als het weer stijgt. Vergelijkbaar: terugdenken aan hoe zorgelijk het vroeger soms was en dat dat nu allemaal zoveel fijner is zonder roodstaan en geldzorgen.

  En ik heb ook elke maand een bedragje wat ik gewoon uit mag geven aan leuke dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal eens met Jo-Ann. Leef bewust, bespaar waar je dat makkelijk kunt, maar vergeet niet te leven! Bij het lezen van jullie blog bekruipt mij vaak de gedachte dat jullie veel te rigide met bezuinigen omgaan. Als dat voor jullie ook zo voelt: doe het niet, doe het anders! Als het zo is (en dat kan ik als buitenstaander natuurlijk niet beoordelen) dat het voor jullie gezin stress oplevert om zo zuinig te moeten leven dan is dat op de lange termijn funest voor je relatie en je gezin. Er kan geruzie van komen, en als het maar lang genoeg door gaat dan kan je relatie eraan kapot gaan. Dan zit je dus allebei in een goedkoop flatje, met allebei een behoorlijke restschuld.

  Geen rooskleurig scenario. Maar is het werkelijk nodig voor jullie gezin om aflossen op te pakken als religie en er dan als fanatici mee aan de haal te gaan? 140.000 is een spaarhypotheek, daarnaast nog 200.000 aflossingsvrij. Die spaarhypotheek los je al af, resteert nog die aflossingsvrije. Is het echt zo erg als daar op termijn nog een ton van over is? Mensen met een huurhuis gaan steeds meer huur betalen, jullie gaan (als alles goed gaat) steeds minder hypotheekrente betalen. Probeer je eerst 'ns te focussen op de eerste ton van de aflossingsvrije, en bekijk dat op de lange termijn (15 jaar ofzo).

  Je hebt nu jonge kinderen, enorme kosten aan kinderopvang, en je wil ook nog een beetje leven toch? Als je van bbq-en houdt en geniet, koop dan eens een lekker pakket BBQ vlees! En schrijf dan niet dat je buiten je budget bent gegaan. Schrijf dan dat je een leuke avond hebt gehad. Als je buiten je (veel te strakke budget) gaat, geniet er dan gewoon van! En bezuinig niet op idiote dingen zoals wegwerpluiers. Kom op, jullie werken allebei! Daar ga je toch niet je energie in steken? Autowassen: ja, kun je zelf doen als je het LEUK vindt, maar anders niet hoor. Wees zuinig, vooral met je vrije tijd. Consuminder met je vrije tijd (tijd is de nieuwe luxe), wees er zuinig op, en probeer er zoveel leuke dingen mee te doen die je energie opleveren omdat je ervan geniet.

  Hou een prettig budget aan voor zakgeld allebei, waar je GEEN verantwoording voor hoeft af te leggen. Maak wel bewust keuzes: zet de verwarming een graad lager (merk je niets van), koop geen nieuwe apparaten maar laat ze maken bij een Repaircafé, kweek je eigen courgettes (gewoon omdat het leuk is, zeker voor de kinderen). Geniet, praat eens met elkaar over iets ANDERS dan de hypotheek en consuminderen. Lees ook het nieuwe boek van Gerhard Hormann. Zijn vader overleed jong. Bedenk dat je misschien niet eens je pensioen haalt. Vergeet dus niet om NU te genieten. Ga fietsen. Doe een auto weg. Koop zonnepanelen (veel beter rendement dan aflossen). Lees de boeken van Tom Hodgkinson (zeer aan te raden: Luie ouders hebben gelijk). Koop een ukelele. Leef! Geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad zakgeld, dat helpt bij mij. En heel af en toe, als er iets extra's is door vakantiegeld o.i.d nemen we een (klein) deel ervan en verbrassen dat aan de dingen die we op dat moment missen. Vaak is dat dan eten halen, daar genieten wij erg van en doen het niet vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad vergeet niet te LEVEN. En dat kan ook door bewust te leven , maar je niet te veel te focussen op geld. Er is meer on het leven, veel meer. En het kan morgen zo maar voorbij zijn.
  Ik ben voor aflossen, maar binnen alle redelijkheid en niet als hoofddoel.
  Ik ben me bewust dat alles relatief is, dus ook voor iedereen weer anders.
  Geniet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe wij dat volhouden? Door juist eens een keer een ding te doen die je opnoemt. Ga een dagje naar de sauna, of uit eten of weet ik niet wat.
  Juist die beloningen zorgen ervoor dat je het volhoudt.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij moet je soms die uitspattingen gewoon doen. Ze zijn de kers op de taart van het leven. Zo blijf je gemotiveerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. tja , klinkt allemaal erg logisch, maar ik moet wel zuinig leven en kan me geen echt luxe dingen veroorloven ,maar ik lees dan in de reacties , moet je wel doen hoor anders is het funest voor je relatie en je gezin, ook bij mij levert zuinig leven wel eens stress op ,maar wij moeten wel volhouden willen we de rekeningen kunnen blijven betalen en wij werken ook hard voor onze centjes, toch zijn wij niet zielig en genieten ook wel ,alleen genieten wij dan van dingen die weinig tot niets kosten, proef hieruit toch weer dat je alleen kunt genieten als je geld uitgeeft en dat lijkt mij nou net weer de reden dat veel mensen in de problemen komen, het komt allemaal neer op het zinnetje ,we werken er hard voor en dan mogen we toch ook weleens genieten. ik denk dat het meer stress oplevert als je in de problemen komt doordat je niet verstandig met je geld omgaat, dan wanneer je door zuinig leven problemen kunt voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat een ieder hier zijn/haar eigen uitspattingen bedoelt. Dat kan ook een zakje nootjes zijn, die je normaal niet koopt, of een keer chocomelk maken i.p.v de gewone melk drinken. Het gaat om het feit dat je bewust af en toe iets extra's doet. Dat hoeft niet meteen een dagje sauna te zijn, maar als het geld er wel is, kan dat voor die persoon een fijn extraatje zijn.

   Verwijderen
 9. Wij besparen omdat we onszelf ook een uitspatting gunnen. Gisteren was Vl. Jarig en ipv een cadeau gaan wij samen luxe uit eten. Ik kan daar echt van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geef geld uit aan dingen die je echt belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Maak er desnoods een budget voor als je bang bent dat je misschien toch teveel gaat uitgeven.

  Op een bepaalde manier benijd ik jullie. Wij kunnen nooit uiteten ivm mijn strenge glutenvrije dieet en zo hebben we wel meer beperkingen vanwege mijn gezondheid.
  Probeer een tussenweg te vinden, anders is de lol straks echt weg om af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben beide een bedrag aan zakgeld, vrij te besteden, kleding moet er wel van gekocht worden. Dat maakt het veel makkelijker om vol te houden omdat je af en toe dus zo'n uitspatting kunt doen waar jij het over hebt. Niet meer zo vaak als eerder maar vaak genoeg om het leuk te houden en makkelijk vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. he he eindelijk het onderwerp waar ik lang op heb moeten wachten!
  ik dacht al toen ik om 22.00 uur ging slapen, hé nog geen nieuw bericht..
  zullen ze eindelijk een gezond gevoel krijgen van waarom zo rigoreus

  maar eerst wil ik jullie samen (en je kids) feliciteren dat het ongeveer een half jaar zo gaat! complimenten

  hiervoor is er al veel over gezegd maar ik wil er graag nog iets aan toevoegen!

  het gaat om het proces wat je samen beloopt, niet om het einddoel.
  toen ik jaren geleden een vierjarige avondopleiding volgde. moest ik me er het eerste jaar 2 avonden in de week heen slepen, vervolgens creerde we een juiste omgeving (door samen te eten en te lachen voor het college). na 4 jaar een diploma behaald en trots als een pauw! vervolgens miste ik het patroon en ging ik snel op zoek naar een nieuwe avondopleiding. met succes! etc. etc.


  oftewel het maakt niet primair uit of de hypotheek volledig wordt afgelost, als je je maar ok voelt op het pad wat jullie ingeslagen zijn.

  en volgens mij weten jullie dat heeel goed als je al 6 maanden op weg bent.

  hou het beeld is voor jullie dat het vandaag de dag is dat je de hele hypotheek hebt afgelost. wat doe je dan
  http://www.youtube.com/watch?v=IZhIjGIdLQ4

  en wat ga je morgen doen?
  http://www.youtube.com/watch?v=BbWWT3X8Ebo


  gr. Archie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven22 juni 2013 om 14:15

  Hey ML en VL,

  Ik wil jullie ook nog even een hart onder de riem steken: ik vind dat jullie het heel goed doen!

  Het valt niet mee om je zo kwetsbaar op te stellen en alles met ons te delen. Dat is niet niks. Iedereen (incluis ik natuurlijk) vind er van alles van... en jullie moeten al dat commentaar maar weer incasseren. Niet niks.

  Ik wil jullie bedanken voor jullie dagelijkse inkijkje in jullie leven! Ik leer er van, ik word weer op andere gedachten gebracht.

  En voor wat betreft jullie enorme gedrevenheid om te bezuinigen; ga gewoon gestaag door op je eigen manier, maar dan een beetje 'losser' dan nu, zodat je het volhoudt!

  Sterkte, hoor! En nogmaals, bedankt! Ik kijk er altijd naar uit om jullie blog te checken!

  Doegie!

  Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven

  BeantwoordenVerwijderen