dinsdag 4 juni 2013

Extra aflossing: €5.257

De spaarrentes zijn weer verder gedaald en het geld op de bank levert dus steeds minder op. Vorige maand meldde ik al dat we een financiële meevaller hadden in verband met een compensatie van een woekerpolis uit een ver verleden. Dit geld stond op de bank, maar leverde dus zo goed als niets meer op. Omdat we dat geld niet direct nodig hebben, hebben we besloten om dat geld direct als extra aflossing op onze hypotheek te gebruiken. Daarnaast proberen we elke maand nog ongeveer €1.900 euro af te lossen om aan het eind van het jaar ons maximaal boetevrije bedrag van €22.700 afgelost te hebben.

Dit geeft ons deze maand de mogelijkheid om wat vooruit te lopen op onze planning en direct €5.257 af te lossen. Hierdoor gaat ons bruto maandbedrag met €22,34 omlaag. En dat betekent dat we weer een mijlpaal hebben bereikt. We zitten nu namelijk op een totaal bedrag van minder dan €1.400 aan rente per maand. Een verschil van bijna €150 per maand ten opzichte van de periode voordat we waren begonnen aan aflossen.

In totaal hebben we nu bijna €35.000 extra afgelost. Nog €192.158te gaan en dan zijn we van ons aflossingsvrije deel af. Voor alle duidelijkheid, we hebben nu in totaal 15.3% van ons aflossingsvrije deel van de hypotheek afgelost. Dat klinkt nog steeds maar een klein beetje, maar we zijn toch al blij met het resultaat. Hopelijk houden we het nog een lange tijd vol om op dit tempo door te kunnen gaan.

Houden jullie het allemaal nog vol met jullie eigen plannen om af te lossen?

18 opmerkingen:

 1. Goed om te lezen dat jullie op deze manier uit de schulden komen. Maar als jullie zo goed kunnen sparen, zelfs met drie kinderen, waarom hebben jullie dan ooit zo'n hoge hypotheek genomen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat het 6 jaar geleden heel gebruikelijk was om een zo hoog mogelijke hypotheek af te sluiten om daarmee zou hoog mogelijke aftrekposten te creëren. Toen we het huis kochten, hadden we nog geen kinderen en we gaven ons geld toen een stuk makkelijker en sneller uit. Inmiddels werken we allebei ruim een dag minder en houden we dus ook minder geld over.

   Verwijderen
  2. Dank je wel. Ik lees jullie blog met plezier hoor en ik weet wel hoe mensen gepusht werden om hoge hypotheken af te sluiten. Maar ik blijf me verbazen over het enorme hypotheekbedrag. Bij zoveel rente over een aflossingsvrije hypotheek lijkt het net op huren.

   Heel goed dat jullie de knop hebben omgezet en nu wel aflossen. En leuk dat we met jullie mogen meelezen.

   Verwijderen
 2. Dat klinkt goed!! En die 150 euro die je maandelijks bespaart kun je natuurlijk ook weer in de aflossing stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje, ik sta versteld wat jullie kunnen aflossen. Mijn man (fultime) en ik(28 uur per week) werken met zijn 2en ons maandinkomen is maximaal € 3000 netto. Vaste lasten ruim € 2500,00
  probeer iedere maand € 500 te sparen, maar met 2 school gaande kinderen valt dat af en toe wel tegen. Volg jullie weblog met plezier

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel goed bezig. De beloning is onderweg.. een zonnige week !
  Toch een vraag : hoeveel buffer in euro houden jullie aan ? En. Sparen jullie nog om jullie passat tzt te vervangen ?

  Momenteel is hier aflossen nog niet mogelijk . Ook een hoge hypotheek 450k waarvan 250k aflossingsvrij. Maar in november gaat de oudste van de drie naar school en dan begineen de vaste kosten te dalen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We rijden nu erg (te) luxe. Onze volgende auto zal misschien wel net zo groot worden, maar wel een stuk minder luxe. Dus maximaal €8000 lijkt me een reeel bedrag voor een tweedehands auto dat groot genoeg is voor een gezin met 3 kinderen. We proberem met ons spaargeld boven de €20.000 te blijven, dus volgend jaar zal de snelheid van aflossen wel minder hard gaan. Ons spaargeld loopt door de extra aflossingen namelijk wel omlaag. Gelukkig komt er binnenkort weer geld van de hypotheekrenteaftrek onze kant op. Dat geld zullen we ook voor een groot deel gebruiken om af te lossen. Zo blijft ons spaargeld nog op niveau.

   Verwijderen
 5. Dit niveau van aflossen is natuurlijk niet vol te houden. Interen op het spaargeld is een keuze. Maar zoals ML aangeeft als je exploitatie op orde is en de prognose gunstig is.. over een aantal jaar geen kdv kosten meer dan zouden meer NL hier een voorbeeld aan kunnen nemen. Het is een cultuur wijziging die voor mijn gevoel steeds meer op de verjaardag s gesprekken naar voren komt. Waar het vroeger stoer was om een BMW in de straat te hebben staan vraagt de burger zich nu af waarom de buurman niet aflost.. hij steekt NL nu op met hoge overheadkosten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt helemaal. We teren nu in op ons spaargeld en dus houdt dit tempo een keer op. Maar zolang we onze maandlasten kunnen verlagen en we het geld er voor hebben, gaan we nog even door.

   Verwijderen
 6. Wat GOED van jullie! Proficiat! Zet 'm op!

  Ik heb trouwens ons eigen hypotheekoverzicht ook bijgewerkt.

  Tot lees'!

  Groeten,
  Hypotheekvrijleven aka Jo-Ann

  http://hypotheekvrijleven.wordpress.com/2013/05/26/onze-hypotheek/

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wow.. 1900 pe rmaand aflossen. wat goed! dat is hier bijna het hele netto inkomen ;) maar ja om die reden hebben we dus uberhaupt een huurhuis.. kost 700 per maand, gote tussen(rijtjes)woning.. hypotheek is niet te krijgen met ons inkomen... wel zijn we goed op weg met onze buffer en heeft vriend nog een studie schuld bij ib groep. hij wil nog niet extra gaan aflossen maar van de 72 euro die we per maand aflossen is nog 20 euro rente... tja dat schiet dus niet op. dus vanaf januari wil ik daar ook meer op gaan aflossen.. hopelijk krijg ik vriend ook zover :p en ooit hoop ik ook te gaan kopen ipv huren.. door al dit soort aflosverhalen voelt het nog meer als weggegooid geld... :( je ziet er na je maand waarvoor je betaald hebt niets meer van terug.. ok we wonen mooi, maar bouwen niets op (ja ok spaargeld :p maar een stuk minder dan als je huis is afbetaald..)

  maar goed, nogmaals wauw! goed bezig! super dat je met een gezin nog zoveel kan aflossen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons gaat het om lagere bedragen. Als wij 15 jaar lang 5000 euro extra aflossen, is ons aflossingsvrije deel van 75000 euro afgelost. Ook ons inkomen is veel lager. Man heeft een eigen eenmansbedrijf en ik werk bewust maar 1 dag, daarnaast nog 2 dagen vrijwilligerswerk. Verder hebben wij 5 kinderen dus best veel uitgaven. Dit jaar hebben we al 3000 euro afgelost. Op de hypotheekspaarrekening staat al weer 3000 euro maar hier zit 2000 euro van de belastingdienst bij, waarvan ik nog geen definitief bericht heb; dat durf ik dus nog niet uit te geven.

  http://inenomdekas.wordpress.com/2013/06/05/rits-bloem-armband

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij (stel zonder kinderen) zijn in januari dit jaar begonnen met het aflossen van 800 euro per maand. We werken net als jullie met budgetten voor verschillende categorien en als we per catergorie binnen het budget blijven, kunnen we 800 euro per maand aflossen. Het geld dat we dan minder aan rente hoeven uit te geven, lossen we die maand daarop extra af. Ook ons vakantiegeld hebben we in de aflossing gestopt. In ons budgetschema is namelijk al geld gereserveerd voor de vakantie dus het vakantiegeld hoeven we niet aan vakantie te besteden. Voor ons is het dus wel belangrijk dat we niet boven ons budget uitkomen, omdat anders de aflossingsbedragen minder worden en dat willen we niet. Tot nu toe lukt dit, maar we hebben er nog maar 5 maanden op zitten. Het is wel enorm leuk als de brief van de hypotheekverstrekker met het lagere rentebedrag op de mat valt. Daar doen we het uiteindelijk voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om te zien dat er meer mensen zijn zoals ik :)
  Wij hebben in 2008(op advies bank) een hypotheek afgesloten van 300k. Waar op dit moment nog 165k van over is.. Wij lossen iedere maand naast onze vaste hypotheekrente zo'n 2500 tot 2750 af (2 fulltimers). Al moet ik wel eerlijk zeggen dat wij HEEL veel laten om dit te kunnen.. Ik kan niet wachten tot het moment dat ik zeker weet dat mijn vrouw de hypo alleen kan betalen (zekerheid boven alles heerst hier)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij lossen nu standaard 500 per maand af. Daarnaast wordt aan het einde van het jaar bekeken wat onze wensen zijn. Dat geld wordt apart gehouden en wat over is aan extra spaargeld wordt ook afgelost. Daarnaast gaat ook de jaarlijkse schenking naar de aflossing. Het zal een 11.000 euro in totaal per jaar zijn wat zeker afgelost wordt. Wat aan extra geld nog ingelegd wordt, ik weet het niet. Dat zal de tijd leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi leuk om deze blog tegen te komen
  ik heb nog niet alles doorgenomen maar ben ook op dit pad sindskort terecht ook omdat mn vrouw (weer) stopt met werken

  ik ben vader van een gezin met 2 kinderen, ik werk in de bouw en verdien 65000 per jaar en ben 45 jaar

  ik heb een spaarhypotheek van 150000 (30000 gespaard) en een aflossingsvrijdeel van 130000 allerbei tegen 4,4%. Huis in 2005 gekocht voor 310000 incl kk

  wat ik tot nu toe gedaan hebt:

  we hebben ons huis flink energie zuinig gemaakt (energielabelA) door toentertijd gebruik te maken van allerlei subsidies

  Met een spaardouchekop en bijv hergebruk water van de droger en minder in bad hebben ons waterverbruik aanzienlijk verlaagd. Dat scheelde ook rioolrecht

  Verzekeringen: we maken gebruik van collectiviteit, dit scheelt de helft ongeveer

  ik probeer wat bij te verdienen met beleggen maar tot nu toe kansloos

  ik hou jullie op de hoogte, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beste,

  Kwam via google op je blog uit, toen ik zocht over bijstorten op de spaarhypotheek. Leuk om te lezen! Wel een vraag;
  Vorige maand had je het over bijstorten, nu over aflossen. Heb je nog een reactie gehad op het bijstorten? Wij kunnen dit niet meer door veranderde wetgeving sinds 1 april, dat vertelde de tussenpersoon en de verstrekker. Was benieuwd of daar meer ervaringen mee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig gisteren een reactie gekregen van onze hypotheekverstrekker. Het antwoord was dat ze de vraag wel al had doorgespeeld naar onze bank, maar dat ze nog geen reactie had gekregen en mijn vraag na haar vakantie nog eens zou stellen. Dat gaat dus nog wel minimaal een maand duren voor we een reactie krijgen. Voorlopig blijven we onze aflossingsvrije hypotheek nog maar even aflossen.

   Verwijderen