zaterdag 15 juni 2013

Zaterdag

Sinds 13 mei gaat ZL1 naar school. Hij zit in een instroomklasje, met allemaal kinderen die dit voorjaar 4 jaar zijn geworden. Op maandag en vrijdag gaat hij alleen de ochtend naar school, tot 12 uur. Op woensdag ook alleen de ochtend, maar tot 12:30 uur. Op dinsdag en donderdag gaat hij een hele dag naar school, van 08:30 uur tot 14:30 uur. De school hanteert een continuerooster, dus de kinderen eten en drinken allemaal op school. Er is een rooster opgesteld zodat de ouders komen helpen bij het eten en drinken, zodat de leerkracht ook even pauze heeft.

ZL1 heeft het enorm naar zijn zin, hij gaat met plezier naar school en hij geniet van de interactie met andere kinderen. In een maand tijd is hij gegroeid van peuter naar kleuter, en dat vinden wij als ouders ook erg leuk om te zien.

Maar op vrijdag is hij moe... :-( In de ochtend moeten we hem pushen om naar school te gaan, hij heeft niet altijd zin, maar als hij op school is, stralen z'n ogen en wil hij op school blijven. In de middag doet hij niet meer dan tv kijken of met de Ipad klungelen en 's avonds kunnen we nog wel een driftbui om onze oren krijgen. En op zaterdag is de koek helemaal op. In de ochtend is het ook huilen, bankhangen, z'n broertje vervelen en schreeuwen naar ons. Vanmiddag heeft hij dik twee uur geslapen en daarna leek hij er weer een beetje doorheen te zijn. Hij lag vanavond om 19:30 uur op bed en hij slaapt nu ook heerlijk. Laten we hopen dat we morgen een gezellig dagje met hem hebben, voordat hij maandag weer naar school moet.

Is het gedrag van jullie kind erg veranderd sinds de gang naar de basisschool? Gelukkig hoeven we hier nog maar drie weken (14 lesdagen) en dan kan hij genieten van zes weken zomervakantie. Laten we hopen dat we dan ons gezellige jongetje weer terugkrijgen!

4 opmerkingen:

  1. Onze zoon heeft er niet zo heel veel last van gehad qua moeheid. De juf had wel gezegd dat ze na een week of 2 echt heel erg moe beginnen te worden en dat was inderdaad ook zo. En zo te lezen bij jullie zoon ook.
    Onze zoon zit dit hele schooljaar al op school. En wat ons nu echt begint op te vallen is de grote mond. Wow wat daar uit kan komen. Maar hem pushen om naar school te gaan, echt niet. Daar vind hij het veel te leuk voor. En de driftbuien blijven gewoon hoor, want het is ook wel een impact. Met de sinterklaas/kerst periode niet te genieten en de laatste weken ook vaak driftbuien. Maar het is ook weer druk op school > musical, sportdag, verkeersdag en binnenkort schoolreisje en dan ook nog dorpsfeest gehad laatst. Maar hem vroeger op bed doen dan normaal heeft bij hem geen zin want dan slaapt hij echt niet eerder. Is dan nog druk aan het spelen in bed.
    De zomervakantie zal bij ons lang duren, want hij vind het gewoon veel te leuk op school om te leren. De afgelopen vakantie's ook na 2-3 dagen vrij te zijn geweest roept hij halverwege de week al weer wanneer hij weer naar school kan. Dus ik weet niet of wij in die 6 weken een gezellig jongetje zullen hebben :) ik denk dat ik maar een afkruiskalender maak voor hem, want dan mag hij naar groep 2 en daar heeft hij nog veel meer zin in. Want dan leer je nog veel meer!!!! Leergierig ventje hebben wij en ook heel bijdehand.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is het geen optie om je zoon op vrijdag gewoon thuis te houden als school hem zo uitput?
    Dan kan hij vrijdag bijkomen, in plaats dat vrijdag net de druppel is. Een vriendin doet dat hier ook zo met haar dochtertje van nu 5.

    Kijk en hij kan school wel leuk vinden, maar jij bent de ouder die grenzen stelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jo-Ann aka Hypotheekvrijleven16 juni 2013 om 13:49

    Wij mochten onze zoon gewoon thuis houden op vrijdag, of op woensdagochtend (om de week te breken). Zeker tot een half jaar nadat hij begonnen was.

    Ik weet dat jullie interesse hebben in natuurlijk ouderschap, dus ik kan me ook best voorstellen dat je het met het oog daarop met school wil bespreken... Wij proberen onze zoon zoveel als de maatschappij ons toestaat, op te voeden op de 'attachment parenting' manier. Dat betekent ook, dat ik belangrijk vindt dat ons kind zijn eigen grensen leert kennen. Wanneer hij moe is, geeft hij dat aan en moet hij daar een oplossing voor proberen te vinden (een rustige activiteit, met een rustig kindje spelen, op het schoolplein in de zandbak spelen in plaats van tikkertje....of als het kan; niet gaan of slapen). Uiteraard helpen we hem daar graag bij. Ik denk dat dat een van de meest waardevolle dingen is, die je je kind kunt meegeven; het contact met zichzelf (zijn lijffie) en zijn omgeving niet te verliezen vanwege externe omstandigheden. Dat kan niet altijd, ook niet als volwassene, maar jong geleerd is oud gedaan. Of negatiever: jong nooit geleerd, is ook oud nooit gedaan!

    Wij doen dat met moe/rust, maar we doen dat ook met eten. Al sinds onze zoon een jaar of 3 is, hebben we een aantal etenswaren die hij zelf mag pakken als hij trek heeft. Dat is natuurlijk altijd kleine, gezonde dingen en fruit. Hij hoeft er niet om te vragen. In de regel misbruikt hij dat NOOIT. Ik wil dat hij leert naar zijn lijfie te luisteren.

    Succes met jullie oudste! Het komt vast goed!

    Jo-Ann

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel herkenbaar, onze oudste zit vanaf april op school, eerst halve dagen omdat ze het niet goed aankon. Maar twee weken meivakantie waren veel te lang, ze vond het maar saai thuis. Daarna hele dagen en het gaat een stuk beter, alleen als ze moe is kan ze nog heel gezellig zijn (NOT). Ik weet dus niet of ik blij moet zijn met 6 weken vakantie :)
    succes, het gaat voorbij...

    BeantwoordenVerwijderen